Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku objavila je zvaničnu listu nominacija za nagradu Oscar na kojoj se nalazi i film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić.

Devetnaest godina nakon što je Danis Tanović dobio Oscara za film “Ničija zemlja”, u istoj kategoriji zvaničnu nominaciju dobila je i Žbanić za film o genocidu u Srebrenici.Nominacije su putem videopoziva iz Londona saopćili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra. Objavu nominacija pratilo je nekoliko stotina hiljada ljudi iz svih dijelova svijeta.

Dakle, za titulu najboljeg stranog filma “Quo Vadis, Aida?” takmičit će se sa filmovima: “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Uoči današnje nominacije tražili smo komentar od Jasmile Žbanić, koja je za Klix.ba kazala da joj je najvažnije da su u svemu ovome majke Srebrenice.

“Šta god da bude, ono što smo dosad uradili za mene je bitno i jako mi je važno da su žene i majke Srebrenice u svemu ovome, da film ide dalje i priča priču o Srebrenici, a na sve ostalo mi ne možemo utjecati”, kazala nam je bh. rediteljica.

Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrade Oscar bit će održana 25. aprila.

Podsjetimo, film Jasmile Žbanić nominovan je i za dvije BAFTA nagrade: Najbolji reditelj/ica i Najbolji strani film. Dodjela BAFTA nagrada zakazana je za 11. april.

izvor: klix.ba

Share.

Comments are closed.