Film OPPENHEIMER u kinu Ilijaš

Slavni režiser Kristofer Nolan uhvatio se u koštac sa likom slavnog i kontroverznog fizičara u ekranizaciji poznate biografije i stvorio filmski epos koji traje tri sata.

FILM OPPENHEIMER  POGLEDAJTE U KINU ILIJAŠ U ČETVRTAK 12.10.2023. GOD. U 19,00 SATI, ULAZ 5 KM.

Čuveni reditelj Kristofer Nolan („Početak”, „Denkerk”, „Tenet”), koscenarista je i reditelj dugo očekivanog filma „Openhajmer”. Film je zasnovan na knjizi Kaja Birda i Martina Džej Šervina, „Američki Prometej: Trijumf i tragedija J. Roberta Openhajmera”, koja je nagrađena Pulicerovom nagradom. Nolan je od nezavisnog reditelja postao veliki majstor blokbastera: njegovi filmovi su zaradili više od pet milijardi dolara i dobili ukupno jedanaest Oskara i 36 nominacija, uključujući dve za najbolji film.

Openhajmer je rođen 22. aprila 1904. u Njujorku u bogatoj porodici nemačko-jevrejskih imigranata, i razvio je veliko interesovanje za nauku u ranoj mladosti. Diplomirao je 1925. hemiju na Harvardu, a potom se zainteresovao za fiziku studirao na Kembridžu i doktorirao 1927. u Getingenu u Nemačkoj – sa 23 samo godine. Kasnije je postao redovni profesor fizike na Berkliju.

J. Robert Openhajmer (1904-1967)

Openhajmer je tridesetih godina prošlog veka radio u raznim naučnim institucijama i dao značajan doprinos teorijskoj fizici. U svom istraživanju posebno se fokusirao na kvantnu mehaniku, nuklearnu fiziku i teoriju neutronskih zvezda.

Projekat Menhetn

Krajem 1930-ih, nekoliko naučnika koji su pobegli iz Evrope u SAD verovalo je da bi nacisti mogli da iskoriste nuklearnu fisiju da naprave bombe. Ubedili su najpoznatijeg fizičara svog vremena Alberta Ajnštajna, koji je takođe emigrirao u SAD, da napiše pismo tadašnjem predsedniku SAD Frenklinu D. Ruzveltu.

U svetlu obaveštajnih izveštaja, a možda i zbog urgiranja Ajnštajna, odlučeno je da se ubrza razvoj atomske bombe. Time je počela trka protiv nacističke Nemačke.

Godine 1942, J. Robert Openheimer je imenovan za naučnog direktora projekta Menhetn. Okupio je tim naučnika koji su danonoćno radili na razvoju ove revolucionarne tehnologije. Glavna baza projekta Menhetn bila je Nacionalna laboratorija Los Alamos u Novom Meksiku. Tamo je Openhajmer koordinisao naučni rad na atomskoj bombi i koristio svoje ogromno znanje da reši brojne tehničke izazove.

 

 

 

Prethodni članakU Varešu se gase područne škole, nastavnici nemaju koga učiti
Naredni članakIgrani film BOSANSKI LONAC u kinu Ilijaš