KINO

FILM “PRAZNIK PRAZNINE” POGLEDAJTE U KINU ILIJAŠ

FILM “PRAZNIK PRAZNINE” POGLEDAJTE U KINU ILIJAŠ, ČETVRTAK 09.11.2023 U 18,00 SATI, ULAZ 5 KM.

“Praznik praznine” je dramski krimić situiran u današnje Sarajevo i priča je o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmio drugima i koje pokušava vratiti, bezuspješno traži svoj vlastiti identitet. U filmu glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kurtalić, te niz drugih poznatih ovdašnjih i regionalnih glumaca, ali i stvarne ličnosti sarajevske umjetničke scene poput čuvenog vizualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića.

Ovo je peti dugometražni igrani film Jasmina Durakovića (Nafaka, Sevdah za Karima, Ja sam iz Krajine, zemlje kestena, The Final Barrier). Zanimljivo da je ovo jedan od prvih krimića ikada snimljenih u bh. filmu. Istovremeno, ovo je filmski prikaz društvene i moralne krize društva u kojem živimo i posveta “crnom talasu” ex-yu kinematografije, francuskom art krimiću i filmovima velikih autora poput Romana Polanskog i Alfreda Hitchcocka.

Značajne uloge u filmu ostvarili su: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glođo, Haris Burina, Slaven Knezović, Mirsad Tuka i Nadine Mičić. U filmu se pojavljuje i niz realnih ličnosti sarajevske i regionalne umjetničke scene poput balerine NP Sarajevo Selme Štrbo, čuvenog srpskog književnika Bore Ćosića, historičara umjetnosti Ivice Pinjuha Bimbe (posthumno), novinarke Kristine Ljevak, likovnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića, te Jusufa Hadžifejzovića, koji u filmu igra i izvodi dva svoja art performansa.

Povezane objave

Back to top button