VIJESTI

Fond memorijala KS brojnim sadržajima obilježava Dan nezavisnosti BiH

Historijski jubilej, 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Fond Memorijala Kantona Sarajevo obilježio je brojnim sadržajima. Tako je na lokalitetu Memorijalnog centra Kovači postavljen led displej na kojem će, tokom 24 sata u narednih pet dana uz simboličnu poruku ‘Hvala vam za slobodu’, neprestano biti emitovana imena više od 6.000 šehida i poginulih boraca koji nisu žalili živote za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu i našu budućnost.

Uposlenici Fonda Memorijala, u prethodnim danima, postavili su državne zastave na mezarja i groblja u Kantonu Sarajevo, na pojedinačnim mjestima vječnog počinka poginulih pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine. Simbolično su postavljene zastave, koje objedinjuju državnu zastavu i zastavu Republike Bosne i Hercegovine.

– Na taj način te nizom aktivnosti, koje smo organizirali prethodnih dana u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Fond Memorijala Kantona Sarajevo kao institucija nastoji da iskaže poštovanje i oda počast svim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH koji su doprinijeli da danas živimo u suverenoj državi – istakao je direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost iz Fonda Memorijal, za 1. mart i 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Fond Memorijala Kantona Sarajevo producirao je dokumentarno-informativni video kojim ukratko objašnjava događaje vezane za proces osamostaljenja Bosne i Hercegovine.

– Dan nezavisnosti bez sumnje jedan je od najznačajnijih datuma koji su osnov današnje slobode, suverenosti i demokratskog društva Bosne i Hercegovine. U vremenu velikih izazova i prijetnji moramo se još snažnije potruditi da Bosnu učinimo privlačnom, prosperitetnom i nadasve pravednom te tako osiguramo i prenesemo emanet i naslijeđe države Bosanske našim potomcima kako su oni preneseni nama od naših predaka. Osnova svakog napretka je znanje stoga na ovaj način nastojimo da mlađim generacijama ponudimo nove pristupe da uče o Bosni, njenoj blistavoj historiji, da vole i grade Bosnu na istini i znanju – poručio je direktor Fonda Memorijala.

Izvor: Fena

Povezane objave

Back to top button