KULTURA

Fondacija Starobosanski grad Dubrovnik: U Biznis centru Ilijaš održana izložba i promocija knjige “Stari gradovi u BiH”

Fondacija Starobosanski grad Dubrovnik Ilijaš počela je realizaciju bogatog programa obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina u saradnji sa ICOMOS BiH i u partnerstvu sa Općinom Ilijaš.

Tako je večeras u Biznis centru Ilijaš otvorena izložba i održana promocija knjige „Stari gradovi u BiH“.

Za Radio Ilijaš o važnosti ove Manifestacije govorio je predsjednik Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik Perica Mijatović.

Fondacija je registrovano pravno lice, okuplja veliki broj entuzijasta iz Ilijaša i okolnih gradova, broj stručnih kadrova koji su sa nama je impresivan. Počeli smo ambiciozno aktivnosti oko obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina predstavljanjem novih gradova i mjestu Ilijaša dr. Elše Turkušić, zanimljivog predavanja Zlatana Filipovića o upotrebi novih tehnologija. Večeras predstavljamo srednjevjekovne bosanske gradove,  knjige prijatelja Dubrovnika nastale u vrijeme korone, dronske snimke našeg Dubrovnika četiri godišnja doba, kao i vitezove koji će nam pojasniti svoju nošnju i oruđe korišteno u srednjevjekovnoj Bosni. Sve je to u sklopu priprema za sutrašnju manifestaciju na našem gradu Dubrovniku i nekropoli stećaka Kopošići i pozivam sve građane da nam se pridruže, pojasnio je Mijatović.

Ferhad Mulabegović, urednik i jedan od autora knjige “Stari gradovi u BiH” pojasnio je ulogu i nastanak ICOMOS BiH, te naglasio da je naučnu građu sakupljao 20 godina, od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća.  Izložba i knjiga sadrži kratki opis i historijske vrijednosti gradova, ilustrativne fotografije o njihovom izgledu, kao i tlocrte gradove. Knjiga je prvi put objavljena prije deset godina, te je sada doživjela i svoje drugo izdanje. Izdavač je ICOMOS uz podršku UNESCO-a.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić čestitao je Fondaciji na projektima koje realiziraju, kroz koje afirmiraju općinu i grad Ilijaš.

-Mi smo očekivali da ćemo u dužem vremenskom periodu dođi do veće podrške viših nivoa vlasti, ali nažalost to se nije desilo, međutim to će biti naše opredjeljenje u budućnosti da se projekat restauracije Starog grada Dubrovnika bude podržan od takvih izvora finansiranja, a Općina Ilijaš trajno ostaje opredjeljena za ovaj projekat. Zahvaljujem svima vama koji aktivno učestvujete i pomažete u tome, sve više ljudi se uključuje i očekujem da će Fondacija sa svojim tijelima dodatno angažovati ljude entuzijaste, stručnjake  i da ćemo imati šta ostaviti generacijama koje dolaze poslije nas, kazao je načelnik Fazlić, kome je ovom prilikom uručena kniga “Stari gradovi u BiH”.

Nakon prikazivanja dronskih snimaka Starog grada Dubrovnika autora Zlatana Filipovića, predstavili su se i vitezovi iz Stoca u svojim nošnjama, sa mačevima, tobolcima, oklopima i strijelama.

U nastavku programa Nataša Bartula, autorica romana “Dubrovnik, grad Nabožićki” predstavila je ukratko knjige nastale u vrijeme korone autora prijatelja Dubrovnika, te naglasila vrijednost i važnost revitalizacije i valorizacije Starobosanskog grada Dubrovnika i nekropole stećaka Kopošići, kao neprocjenjivog kulturno-historijskog i prirodnog blaga Bosne i Hercegovine.

Izložba “Stari gradovi u BiH” ostaje otvorena pet dana u Biznis centru Ilijaš za sve zainteresirane posjetitelje.

Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina održava se sutra na Starobosanskom gradu Dubrovniku i nekropoli Kopošići, uz organizovan prijevoz autobusom u 8:00 sati iz Ilijaša i 8:15 iz Misoče.

Povezane objave

Back to top button