Federalna uprava za inspekcijske poslova saopćila je danas da inspekcijski organi u FBiH svim raspoloživim kapacitetima nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprečavanju daljeg širenja koronavirusa u FBiH, a u skladu sa odlukama nadležnih kriznih štabova.

U toku augusta 2021. godine, prema trenutnim podacima, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 1.796 nadzora, u okviru kojih je kod 67 subjekata uočeno grubo kršenje mjera, te su im izdati prekršajni nalozi u iznosu od 87.300 KM. Također, inspektori su izrekli 191 rješenje o otklanjanju nedostataka subjektima kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera, te izdali šest rješenja o zabrani rada. Najveći broj nadzora izvršile su kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Zeničko-dobojskom  (500) i Kantonu 10 (420).

Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u augustu izvršili 107 nadzora, kojima su utvrdili sedam prekršaja i izdali prekršajne naloge u iznosu od 13.000 KM. Izdali su i 12 rješenja o otklanjanju nedostataka, kao i šest rješenja o zabrani rada.

Do kršenja minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu da i dalje stoje na raspolaganju kantonalnim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u Federaciji BiH, saopćeno je iz ove uprave.

Share.

Comments are closed.