Gaza ostala bez struje, Ljekari bez granica traže humanitarni koridor

Potpuno je prekinuta opskrba električnom energijom regije s više od dva miliona stanovnika, nakon što je jedina elektrana u Gazi prestala raditi zbog nedostatka goriva. 

Ljekari bez granica (MSF) suočavaju se s katastrofalnom zdravstvenom situacijom u Pojasu Gaze nakon napada Hamasa na Izrael. Od subote je gusto naseljeni pojas Gaze pod vatrom izraelske vojske. Ova nevladina organizacija traži hitan humanitarni koridor za podršku medicinskom odgovoru i poštivanje humanitarnog prava.

– Situacija je katastrofalna. Mislim da niko nije siguran u Gazi – rekla je Sarah Chateau, voditeljica palestinskog programa za MSF.

MSF ima 300 palestinskih i 20 međunarodnih djelatnika u Gazi.

– Neki od naših timova premješteni su u zgradu Ujedinjenih naroda – rekla je Chateau.

Ona je rekla kako su bombardovanja bila toliko jaka da su rizici preveliki.

– Koliko dugo naši timovi mogu ostati u potpunom stanju opsade? Trebamo humanitarni koridor – izjavila je ona, javlja belgijska novinska agencija Belga.

Izraelska vojska je u srijedu ujutro bombardirala Islamski univerzitet u Gazi nakon što je potvrdila da je to “velika Hamasova operacija i vojno središte”. Univerzitet je služio kao centar za obuku i proizvodnju oružja.

Osim toga, Izrael je uveo potpunu blokadu Gaze nakon napada Hamasa. Kao rezultat toga, gorivo ne može ući u Gazu, a jedina elektrana je u opasnosti da ostane bez goriva. Vlasti su u srijedu upozorile na humanitarnu katastrofu.

Više od 260.000 ljudi već je raseljeno u Gazi, prema UN-ovoj agenciji za humanitarnu koordinaciju. Prije početka rata 80 posto stanovništva trebalo je humanitarnu pomoć.

Prema Ministarstvu zdravstva u Gazi, trenutni broj mrtvih u Pojasu Gaze od subote je porastao na 1.050, s najmanje 5.200 povrijeđenih. Na izraelskoj strani ubijeno je 1.200 ljudi, a 3.000 ranjeno.

federalna.ba/Fena

Prethodni članakLamija Šehić: Anksioznost me naučila da budem svoja i da svoj život mjenjam na bolje
Naredni članakSkupština ZDK izglasala nepovjerenje Vladi ZDK