SPORTSVIJETVIJESTI

Generalna skupština UN-a proglasila 25. maj Svjetskim danom fudbala

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je u utorak rezoluciju kojom se 25. maj proglašava Svjetskim danom fudbala.

Na taj dan se obilježava 100. godišnjica prvog međunarodnog nogometnog turnira u historiji s reprezentacijom svih regija u sklopu Ljetnih olimpijskih igara 1924. održanih u francuskoj prijestolnici Parizu, navodi se u rezoluciji.

Nacrt rezolucije, koji je predstavio stalni predstavnik Libije pri UN-u Taher M. El-Soni, usvojilo je više od 160 zemalja 193-člane Generalne skupštine.

“Fudbal je igra broj jedan koja se igra i prati širom svijeta”, rekao je El-Soni skupštini, dodavši da je to “više od igre” koju igraju sve generacije na ulicama, u selima, školama, na igralištima i takmičenjima.

“Fudbal služi kao univerzalni jezik koji se govori širom svijeta, presijecajući nacionalne, kulturne i društveno-ekonomske barijere”, dodao je.

Denis Fransis, predsjednik Generalne skupštine, pozdravio je usvajanje rezolucije.

“Fudbal, kao i mnogi drugi sportovi, gradi se na vrijednostima drugarstva, timskog rada, fer pleja i tolerancije, te je sredstvo za izgradnju mira i solidarnosti širom svijeta”, rekao je Fransis.

Povezane objave

Back to top button