Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, broj osoba koje krše mjere samoizolacije u Kantonu Sarajevo je izrazito manji u odnosno na prethodni period. Kako je na današnjoj press konferenciji saopštila komandantica Štaba civilne zaštite KS Nihada Glamoč, u toku jučerašnjeg dana su dvije osobe prekršile ovu mjeru, nakon čega su prinudno smještene u karantin u Studentskom domu na Bjelavama.

“U skladu sa naredbom koje je izdao Federalni štab civilne zaštite, tokom jučerašnjeg dana u karanten na Bjelavama smješteno je 11 osoba koje su stigle u Bosnu i Hercegovinu. Trenutno se u karentenu nalazi 131 osoba. Za dvije osobe je Federalno ministarstvo zdravstva izdalo rješenje o prestanku boravka u karanteni, a riječ je o osobama iz Distrikta Brčko”, navela je komandantica Glamoč.

Istakla je, ovom prilikom, kako postoji negativan trend kada je riječ o porastu broja nezaposlenih u Kantonu.

“Od 18. marta 2020. godine na biroe Službe za zapošljavanje prijavile su se 3.022 osobe što znači da je, nažalost, toliko naših sugrađana ostalo bez posla“, rekla je komandantica Glamoč.

Istakla je da će Štab civilne zaštite u narednim danima distribuirati zaštitnu opremu socijalnim i javnim ustanovama, koje su za to iskazale potrebu.

„Dezinfekcija i čišćenje se redovno izvršavaju, a od 25. aprila planirane su aktivnosti proljetnog čišćenja našeg grada, koje će se izvršiti uz obavezno poštovanje svih izdatih naredbi“, najavila je Glamoč.

Također je, svim građanima koji danas slave Vaskrs čestitala njihov praznik.

Press Vlade KS

Share.

Comments are closed.