Godina na isteku jedna od najuspješnijih za Općinu Ilijaš

dsc01004Nakon što je Općinsko vijeće usvojilo  Budžet Općine Ilijaš za 2017. godinu, u  programu Radio Ilijaša gostovao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. U razgovoru smo se osvrnuli na najvažnije realizirane projekte u 2016. godini te je načelnik najavio najvažnije aktivnosti za 2017. godinu, ulaganja u privredu, infrastrukturu.

Budžet Općine Ilijaš za 2017. godinu  iznosi 12.238.900,00 KM  što je od reintegracije Općine Ilijaš najveći predloženi Budžet. Budžet Općine Ilijaš je razvojnog karaktera i planirana su značajna ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, saobraćajnu infrastrukuru i razne projekte od društvenog značaja. 

Načelnik Fazlić naglašava da će privreda i ekonomski razvoj i dalje biti prioritet, da će se u tom segmentu nastaviti istom dinamikom, ulaganjima u razvoj industrijskih zona. Izgradnjom trafostanice u saradnji sa Elektroprijenosom BiH bit će u potpunosti riješeno pitanje snabdijevanja električnom energijom.

Kada je u pitanju zapošljavanje, načelnik ističe da je Ilijaš općina sa najvećim zamahom zapošljavanja, u posljednje četiri godine zaposleno je 470 osoba, što je povećanje od 14 posto,  što posebno raduje jer je Ilijaš imao najveći broj nezaposlenih u kantonu Sarajevo.

Ono što načelnik Fazlič naziva generacijskim i mandatnim projektom je rješavanje pitanja adekvatnog vodosnabdijevanja na cijelom području općine Ilijaš. Već se pristupilo izradi elaborata i istražnih radnji stručnjaka koji će otkriti mogućnosti za realizaciju tog velikog poduhvata, također nastavit će se rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže, te filter stanice, što bi trebalo optimizirati vodosnabdijevanje za sve stanovnike općine. za 2017. godinu načelnik najavljuje izgradnju moderne gradske tržnice kao projekat na koji je došao red za realizaciju.

Saobraćajna infrastruktura i njena modernizacija će i dalje biti prioritet, u ovoj je godini bilo ulaganja sa raznih nivoa oko četiri miliona KM za tu svrhu .  Pored toga što se treba završiti rekonstrukcija regionalnih cesta na području općine Ilijaš, bit će nastavljeni svi projekti započeti u ovoj godini koji nisu završeni.  Za 10 dana očekuje je i da će biti otvoren prijelaz kod Alića rampe, iako još neće biti uspostavljena zvučna signalizacija. Prema riječima načelnika Fazlića, Željeznice FBiH nisu mogle pratiti ovaj projekat i određeni imovinsko-pravni problemi usporili su projekat.

Nastavit će se ulaganja i unapređenja i u oblasti kulture, sporta, zdravstva, obrazovanja. urađeni su projekti u školama u Srednjem, Ilijašu, Podlugovima, sljedeće

-Ove je godine 150 000 KM za stipendije i ta sredstva iz godine u godinu se povećavaju. U zdravstvu želimo uvesti nove funkcije, prije svega Centar za fizikalnu terapiju, Centar za mentalno zdravlje i niz drugih specijalističkih funkcija. Također nabavit ćemo savremeni aparat za ultrazvuk u Centru za žene i materinstvo i poboljšati rad područnih ambulanti, iako je to prije svega posao JU Dom zdravlja KS.
U oblasti sporta izgradnja sportskog kompleksa na lokalitetu postojećeg Gradskog stadiona, biće ključni projekat. Investirat ćemo u izgradnju univerzalnih sportskih ploha u Podlugovima i Mrakovu.

Čestitajući Novu godinu, pored zdravlja i životne sreće načelnik Fazlić poručuje da se trebamo truditi da budemo konkurenti, a to nam jedino garantuje rad i učenje, te da s odlukama da ćemo više učiti i djelovati i angažirati se trebamo ući u 2017. godinu.

 

Prethodni članakČestitka i poruka povodom Božića ilijaškog župnika profesora Zdenka Spajića
Naredni članakU prepunoj Sportskoj dvorani Ilijaš upriličen tradicionalni koncert “Večer najljepših ilahija”