BIHVIJESTI

Godišnjica Prvog bošnjačkog sabora: Temeljno važan događaj u historiji Bošnjaka

Prvi bošnjački sabor održan je u Sarajevu 27. i 28. septembra 1993. godine i temeljno je važan događaj u historiji Bošnjaka. To je dan kad su Bošnjaci vratili svoje historijsko narodno ime.

Kompletan državni i vojni vrh s predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu, vodeći ljudi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i najznačajnijih kulturnih institucija, i stotine sabornika iz cijele Bosne i Hercegovine prisustvovalo je saboru. Odlučeno je da se, nakon gotovo stoljeća njegove zabrane i marginalizacije, vrati ime Bošnjak. Tokom drugog dijela sabora bošnjački predstavnici su odlučili da se odbije dio Owen-Stoltenbergovog plana ili Ženevskog mirovnog plana, kojim se predviđalo stvaranje triju etničkih republika na prostoru Bosne i Hercegovine s eventualnim pravom na otcjepljenje.

Iako je održan u ratnom, opkoljenom Sarajevu, u uvjetima agresije na Bosnu i Hercegovinu, bio je to trenutak slobode, jedan od najvećih u novijoj historiji Bošnjaka. U teškim prilikama odbijena je podjela Bosne i Hercegovine i udareni temelji za sve važnije političke, kulturne i obrazovne procese koji će uslijediti.

(Preporod.info)

Povezane objave

Back to top button