Godišnjica smrti Mehmeda-bega Kapetanović Ljubušaka

Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak rođen je 19.07.1839. u Vitini kraj Ljubuškog, a umro je u Sarajevu 29.07.1902. u 63. godini.
Bavio se proučavanjem kulturne istorije bosanskohercegovačkih muslimana. Znao je turski, arapski i perzijski jezik, prikupljao je usmenu predaju muslimana i prvi je započeo onomastička istraživanja u Bosni i Hercegovini. Bavio se književnim radom. Sakupljao je narodne poslovice, popijevke, priče, pjesmice i izdao dvije zbirke “Narodno blago” i “Istočno blago”. Sakupio je i nekoliko stotina bajki i drugih oblika narodnog stvaralaštva, a napisao je i desetak originalnih priča za djecu ( “Mali orač”, “Moj prijatelj”, “Otac” i dr.).
U svojim pričama koje je skupio iz naroda Ljubušak je naslikao patrijarhalne oblike života i religiozno-duhovnu inerciju iz koje je pokušao probuditi svoj narod, prevashodno mlade. Izdao je dvije propagandne brošure: “Što misle muhamedanci u Bosni” i “Budućnost ili napredak muhamedanaca u Bosni i Hercegovini”. Godine 1891. pokrenuo je politički list “Bošnjak”.
Također Mehmed-beg je bio i gradonačelnik Sarajeva.

   O uzvišeni (Bože), kada bi moj grijeh bio koliko planina Kaf,
   Ništa ne mari, jer je to naspram tvoje milosti neznana stvar.
Izvor: Historija.ba
Prethodni članakVečeras nastupa 1444. godina po Hidžri
Naredni članakPočinje primjena Odluke: Nove cijene autobuskih karta u KS