BIHVIJESTI

Godišnjica smrti najpoznatijeg bh. rudara Alije Sirotanovića

Na današnji dan 1990. godine, preminuo je najpoznatiji bh. rudar Alija Sirotanović. Rođen je 1914. godine u Trtorićima kod Breze. Bio je udarnik i junak socijalističkog rada, koji je 24. jula 1949. godine oborio svjetski rekord u kopanju ugljena.

Naime, on je sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone, i tako srušio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova, za 50 tona. Za taj uspjeh, prema anegdoti, jedino što je Alija tražio od Tita bila je veća lopata. Napravljena je specijalno za njega i nazvana – “sirotanovićka”.

Alija Sirotanović je tom prilikom postao živa legenda, simbol pregalaštva radničke klase, ideološke kičme režima. Njegov lik se našao na novčanici od deset dinara, a odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada, te je dobio nagradu AVNOJ-a i bezbroj drugih priznanja i odlikovanja. Jedna mala ulica na periferiji Breze nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika stoji njegova bista. Sarajevska rok grupa “Zabranjeno pušenje” posvetila mu je pjesmu naslova “Srce, ruke i lopata”.

Povezane objave

Back to top button