VIJESTI

Gorivo na benzinskim pumpama u Federaciji BiH poskupjelo za 0,05 KM

Benzinske pumpe u Federaciji BiH su u proteklih pet dana obavijestile Federalno ministarstvo trgovine o promjeni cijena i marži za BMB 95 i dizel (10 ppm), odnosno o povećanju cijena za 0,05 KM po litru.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine, raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na današnji dan iznosi:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 1,71 do 1,91 KM/litru,
– Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 1,66 do 1,91 KM/litru.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 1,87 KM/litru i za dizel BAS EN 590 (10 ppm) 1,85 KM/litru.

Od početka sedmice, odnosno od 21.12.2020. godine do danas u eOPC aplikaciji ovog ministarstva je evidentirano ukupno 112 obavijesti o promjeni cijena i marži.

Navedena prosječna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH se u odnosu na 31.11.2020. godine povećala za 0,01 KM/litru za oba derivata. Navedeno povećanje od 0,01 KM/litru nastupilo je 18.12.2020. godine.

“Dosadašnja praksa maloprodavaca naftnih derivata je bila da, bez obzira na to što nije došlo do povećanja inputa koji određuju visinu maloprodajne cijene naftnih derivata, uoči praznika i tokom ljetnog odmora blago povećaju cijene. Naime, činjenica je da je upravo u tom periodu u većim gradovima značajno uvećan promet na benzinskim pumpama”, rečeno je za Klix.ba iz Federalnog ministarstva trgovine.

Napominju da upravo iz navedenog razloga građani mogu potražiti sve informacije o cijenama naftnih derivata na aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info.

U aplikaciji su cijene poredane od najnižih do najviših. Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPhonei iPad na App Store servisu. Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba.

klix.ba

Povezane objave

Back to top button