VIJESTI

Građani BiH smatraju da su niske plate najvažniji problem u zemlji

Organizacija Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) je danas u Sarajevu predstavila rezultate istraživanja o percepciji korupcije, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Kako su saopćili, istraživanje je provedeno na uzorku od 1.220 ispitanika i njime je utvrđeno da 37,2 posto građana smatra da su niske plate među tri najvažnija problema, 34,6 posto smatra da je odlazak iz zemlje među tri najvažnija problema i 34,2 posto smatra da je korupcija među tri najvažnija problema.

Nacionalna pitanja predstavljaju, kako je utvrđeno, jednu od najmanje bitnih tema kojoj 5,2 posto pridaje značaj te su uz javnu upravu (2,0 posto) i ostala pitanja (četiri posto) ovi problemi manje važni za građane Bosne i Hercegovine.

“Korupcija je jedna od najvećih prepreka za razvoj ove zemlje, smanjuje povjerenje u institucije, snižava kvalitet javnih usluga i odvraća strane investicije”, izjavila je Sara Lindegren, zamjenica ambasadorice Švedske na otvaranju konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja.

Rezultati, predstavljeni na konferenciji “Između percepcije i institucionalnog odgovora: Suočavanje s korupcijom kroz zakone i praksu” koju je podržala Švedska, govore da skoro deset posto građana podržava korupciju u nekom obliku, a građani najviše korupcije primjete u zdravstvu (53,9 posto), policiji (43,1 posto) i pravosuđu (40,7 posto).

U TI BiH su istakli podatak da skoro trećina, tj. 30,7 posto građana smatra da je korupcija najzastupljenija u političkim strankama, dok 80 posto smatra da su institucije koje bi trebale da se bore protiv korupcije neučinkovite, što se odražava i na njihovu spremnost da tu pojavu prijave.

“Podaci nam jasno govore da građani smatraju da vlasti i institucije nisu ništa uradili na unapređenju što se korupcije tiče, što je vidljivo i iz podataka o nivou učinkovitosti i povjerenja u institucije”, navela je direktorica TI BiH Ivana Korajlić.

Prema njenim riječima, građani smatraju da se ne vrijedi ni uključivati u borbu i prijavljivati korupciju, jer smatraju da se ništa neće desiti po njihovim prijavama – jednostavno su se pomirili sa činjenicom da se odluke donose na način da idu u interes pojedincima ili grupama bliskima vlasti.

Istraživanjem je također utvrđeno da je percepcija korupcije u očima građana u porastu, pa je tako 63 posto ispitanika izjavilo da je stepen korupcije u Bosni i Hercegovini veoma visok, što je rast u odnosu na 2019. kada je tu ocjenu dao 61 posto ispitanika.

Time su, kako su naglasili, potvrđeni nalazi mnogih istraživanja koja prate stepen korupcije u Bosni i Hercegovini, kao što je TI Indeks percepcije korupcije – CPI po kojem je ona u Bosni i Hercegovini na rekordnom nivou i bilježi stalan rast.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija je kazao da je korupcija pošast koja je model ponašanja u bh. društvu. Mišljenja je da pravosuđe nije dalo pravi odgovor u borbi protiv korupcije.

“Tužitelji ističu da je relativno mali broj postupaka pokrenut od nadležnih policijskih agencija, više je to po prijavama građana ili novinarskim izvještajima”, ukazao je Lagumdžija.

Kako je kazao šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić, osnovna odlika visoke korupcije i organizovanog kriminala su organizovanost, koordinacija i učinkovitost. Napomenuo je da ti kvaliteti nisu prisutni u institucionalnom sistemu koji bi trebalo to da prati i da se bori protiv korupcije.

Na konferenciji su se razmatrali i izazovi praćenja unapređenja borbe protiv korupcije, gdje je neodgovarajući zakonski okvir identifikovan kao glavni problem u ovoj oblasti.

To se prije svega odnosi na izmjene Zakona o VSTV-u koje su takve da, kako su saopćili iz TI BiH, ne omogućavaju potpunu transparentnost i odgovornost institucija i nosilaca pravosudnih funkcija, dok je primjena i ovako lošeg zakona onemogućena jer nije još uvijek nije uspostavljen odjel za provjeru imovinskih kartona sudija i tužilaca.

klix.ba

Povezane objave

Back to top button