Hadž počinje 29. jula

Ovogodišnji hadž, u kojem će, odlukom saudijskih vlasti, zbog pandemije korona virusa, moći prisustvovati samo oko 1.000 vjernika, počet će 29. jula, objavio je Rijad.

Hadž, vjerski ritual muslimana koji traje nekoliko dana, svake godine u Mekku privuče oko 2,5 miliona vjernika.

“Centralni događaj, hodočašće na planini Arafat, pada na četvrtak”, objavila je Saudijska novinska agencija (SPA), citirajući odluku Vrhovnog suda, uz dodatak da je srijeda prvi dan godišnje ceremonije.

Termin obavljanja hadža utvrđuje se prema poziciji Mjeseca, u skladu s islamskim lunarnim kalendarom, pojašnjava AFP.

Prošlog mjeseca je Saudijska Arabija objavila da će pristup hadžu biti “jako ograničen”, zbog pandemije korona virusa, kojim je sada u toj zemlji razaženo više od 250.000 osoba.

Testiranje i karantin obavezni

Hadž i manje muslimansko hodočašće Umra privlače milione muslimana iz cijelog svijeta, koji saudijskoj ekonomiji donose oko 12 milijardi dolara godišnje.

Iako zvaničnici tvrde da će u hodočašće biti ograničeno na 1.000 ljudi, koji se već nalaze u Saudijskoj Arabiji, stranci i državljani ove zemlje, u nekim novinskim izvještajima navodi se da će moći učestvovati i do 10.000 vjernika.

Hadž neće biti dostupan za hodočasnike koji dolaze iz inostranstva, po prvi put u modernoj historiji Saudijske Arabije.

Oni koji budu željeli doći u Mekku morat će prvo obaviti testiranje na korona virus, a nakon rituala će morati biti u kućnom karantinu, tvrde zdravstveni zvaničnici.

Izvor: Agencije

Prethodni članakU Ilijašu predstavljen projekat “Magična penjališta”
Naredni članakObavještenje o potpunoj obustavi saobraćaja kroz IZ Željezara Ilijaš