BIHILIJAŠINTERVJUVIJESTI

Hafiz Abdurahman Tabaković drugo mjesto na Balkanskom takmičenju: Iskoristimo mogućnosti u životu prije nego ih izgubimo

Ilijaški mladi hafiz Abdurahman Tabaković, maturant je u Gazi Husrev- begovoj medresi, a nedavno je osvojio drugo mjesto na Balkanskom takmičenju u učenju Kur’ana, kategorija “Čitav Kur’an”.

Tim povodom bio je gost našeg nedjeljnog programa. Prisjetio se svog prvog nastupa u programu Radija Ilijaš, kada je bio učesnik Ramazanskog kviza kao dječak od devet godina. Osim o takmičenju, razgovarali smo i o promjenama koje u životu donosi titula hafiza, o porukama koju danas omladina najviše treba, o važnosti i bereketu Kur’ana, o planovima.

-Vrijeme stvarno brzo prolazi i četiri godine Medrese su prošle kao četiri dana, a smijali smo se kada nam je jedan profesor to na prvoj godini rekao. Položio sam hifz 2015. godine, prije devet godina. Nakon toga ušao sam u takmičarski dio, učestvovao sam na državnim, balkanskim, evropskim i svjetskim takmičenjima. Nedavno sam učestvovao na Balkanskom takmičenju u Novom Pazaru i osvojio drugo mjesto u kategoriji “Čitav Kur’an”. Prijašnja Balkanska takmičenja su se održavala u Sarajevu, ovo je prvo održano u Srbiji. Bilo je učesnika iz Hrvatske, Srbije, BiH, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Ovo je bilo prvi put da se takmičim u kategoriji “Čitav Kur’an”, prije sam učestvovao u kategoriji “15 džuzeva” gdje sam 2018. godine osvojio prvo mjesto, tako da sam kompletirao sve kategorije na Balkanskom takmičenju. Nisam baš imao puno vremena za pripremu, ali svaki slobodan trenutak iskoristio sam  za učenje Kur’ana i pripremu. Osim učešća na takmičenjima, završavam Medresu i spremam se za upis na fakultet, nadam se da Allah da da upišem što je najbolje za mene, kaže hafiz Abdurahman.

Najteže u životu jednog hafiza je manjak slobodnog vremena jer se mora puno učiti, puno je odricanja, kao što su hobiji, druženja. Ali, to hafizima nije nikakva žrtva jer imaju uzvišeniji cilj.

Ja sam postao hafiz Kur’ana kao dijete od devet godina nisam baš bio svjestan svega, a sa godinama sam učio bolje i više o vrijednosti Allahove knjige, kroz odrastanje, kroz Medresu, proučavanje i onda sve bolje razumijete Kur’an, zabrane, dozvole, njegovu suštinu. Sve teškoće u sekundi nestanu, dobijete najveću krunu i na dunjaluku i na ahiretu, da budete hafiz. Allah se zakleo da će bdjeti nad Kur’anom i stoga je lijepo da danas imamo ovoliko hafiza, da je učenje hifza sve učestalije, da sve mlađa djeca postaju hafizi Kur’ana, da škole hifza i sjajni mentori pružaju sjajne mogućnosti za učenje i to treba cijeniti i iskoristiti. Ja se nadam da će biti još više hafiza u Bosni i Hercegovini.

Najbolji savjet koji nam hafiz Abdurahman upućuje je da iskoristimo mogućnosti prije nego ih izgubimo.

Najbolja poruka je hadis Muhammeda a.s. da iskoristimo mogućnosti prije nego što ostanemo bez njih i to: život prije smrti, zdravlje prije bolesti,slobodno vrijeme prije zauzetosti,mladost prije starosti i bogatstvo prije siromaštva. Kao što moj babo uvijek kaže, znanje je osnova, ono je na prvom mjesto, zato poručujem omladini da se posvete nauci, posebno Kur’anu koji je vodilja u našem životu i ima odgovore na sva pitanja.

Hafiza Tabakovića očekuje Ramazanska praksa, kraj srednjoškolskog i početak visokoškolskog obrazovanja i vjerovatno nova takmičenja pa mu želimo puno uspjeha i čestitamo na dosadašnjim postignućima u osamnaestogodišnjem životu.

Povezane objave

Back to top button