Ilijaški najmlađi hafiz Abdurahman Tabaković bio je gost Ramazanskog programa Radio Ilijaša. Kur’an je počeo učiti sa sedam godina, naučio sa devet, a sa 10 godina položio hifz pred Komisijom Rijaseta IZ.  Osnovac je već mali maturant, pred početak srednjoškolskog obrazovanja, a u Ramazanskom programu Radio Ilijaša prisjetio se svojih početaka i brojnih ostvarenja i nagrada koje je osvojio na državnim, balkanskim, ali i svjetskim hafiskim takmičenjima.

-U toku mog učenja bilo je mnogo odricanja.Po završetku hifza, i dalje sam redovno obnavljao, što mora svaki hafiz kako bi sačuvao hifz.Učestvovao sam na mnogim takmičenjima- 2016.godine postao sam državni prvak u kategoriji hifz 15 džuzeva a mjesec dana kasnije i balkanski prvak u istoj kategoriji. Godine 2017. osvojio sam 3. mjesto na svjetskom takmičenju u Zagrebu, također, u kategoriji 15 džuzeva.Iste godine učestvovao sam na svjetskom takmičenju u Mekki te sam prošao u finale ali u finalu nisam ušao među prva tri mjesta. Također sam dobio idžazu sa senedom od Poslanika s.a.w.s. Prije dvije godine osvojio sam prvo mjesto na državnom takmičenju u kategoriji hifz 20 džuzeva, a 2019.godine osvojio sam 1.mjesto ma Balkanskom takmičenju u kategoriji hifz 15 džuzeva.Na državnom takmičenju osvojio sam 4.mjesto u kategoriji cijelog Kur ana sa tefsirom prvih 5 džuzeva.U Zagrebu sam također osvojio 4. mjesto u kategoriji hifz 15 džuzeva, kazao je hafiz Tabaković.

Hafiz Abdurahman želi upisati Gazi Husrev-begovu medresu, postati doktor islamskih nauka, ali želi i podučavati druge Kur’anu, a ovog Ramazana najviše mu nedostaje džamijski ambijent, iako je porodica Tabaković organizirala porodični džemat i online nastavu za troje djece.

Sve nas je pogodila ova pandemija pa tako i učenike naše škole. Što se tice online nastave dobro sam se snašao. Najviše mi nedostaje džamija i džamijski ambijent, ali se nadam da će i ovo , ako Bog da, sve brzo da prođe. Što se tiče mene i moje porodice mi smo u kući napravili pravi ramazanski ambijent. Zajedno u džematu klanjamo sve namaze uključujući i teraviju. Ovom prilikom želim i svim slušaocima da čestitam ramazan, da ga u zdravlju i rahatluku do kraja isposte, i da ako Bog da  Bajram namaz klanjamo u našim džamijama.

Na kraju razgovora poručuje da svaki ramazan,a posebno ovaj kada svi, a posebno mladi imaju više slobodnog vremena, trebamo iskoristiti za učenje Kur’ana, preispitivanje samih sebe, pokajanje i ibadete.

 

Share.

Comments are closed.