Hafiz Ammar ef. Bašić: „Vjerujem da je u buđenju srca početak sreće za pojedinca, a onda i društva“

Tribina „Probudi svoje srce“ u organizaciji Mreže mladih Ilijaš održana je ove subote u prepunoj kino sali KSC – a Ilijaš. Gost predavač bio je uvaženi mr. hafiz Ammar ef. Bašić koji je još kao učenik trećeg razreda medrese položio hifz pred komisijom Rijaseta IZ u BiH i stekao zvanje hafizu-l-Kur’an. Hafiz Bašić poznat je po predavanjima koje održava u džematima širom Bosne i Hercegovine i dijaspore. Teme predavanja su raznolike, a primarno govori o ispravnom razumijevanju vjerskih obaveza, ovozemaljskim iskušenjima, jer kako u svojoj knjizi kaže „Iskušenje nije kraj nego početak“, te drugim važnim temama.

Večeras je publika imala priliku slušati predavanje na temu „Probudi svoje srce“, upravo kako nosi naziv i jedna od njegove tri knjige. Na samom početku tribine Ašere je poručio hafiz Abdurahman Tabaković.

Zatim je pozdravne riječi uputio Dženan ef. Mahmutović, imam džamije Misoča i koordinator Mreže mladih Ilijaš ispred Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

„Mi živimo vremenu u kojem svjedočimo različite oblike devijantnog ponašanja koji su rezultat bolesti srca kod ljudi.  Da bi uspjeli u ovom životu da se odupremo svim tim iskušenjima, potrebno nam je čisto i zdravo srce, budno srce kako ne bi te neke stvari uspjele da poremete našu funkciju na ovom svijetu, a to je da robujemo Allahu dž.š. i čuvamo se onoga što nam je zabranio. Poznavajući mr. Hafiza Ammara ef. Bašića i njegov način izlaganja, ja se iskreno nadam da će se svi oni koji večeras dođu uspjeti bar na kratko zamisliti i propitati svoja srca“, kazao je Dženan ef. Mahmutović.

Cilj tribine je da, govoreći o buđenju naših srca, smislu života, vjerovanju, iskušenjima i o koristi društvu i zajednici, dodatno pruži podstrek ljudima kako bi se usmjeravali prema onome što će njima koristiti i na ovom i na budućem svijetu.

Mr. hafiz Ammar ef. Bašić istakao je da jedna od njegovih autorskih knjiga nosi naziv „Probudi svoje srce“ jer, kako kaže, vjeruje da je u buđenju srca početak sreće za pojednica, a onda i za društvo i zajednicu.

„Meni je čast i zadovoljstvo što sam večeras u Ilijašu i što ovdje imamo jednu jaku bazu Mreže mladih i dosta mladih ljudi koji su zainteresirani za vjeru i ove naše aktivnosti. Ovo je vrijeme u kojem mi živimo gdje se posebno mladim ljudima nameću mnogi izazovi, neke kvazi vrijednosti i kvazi uzori. Jedna od mojih autorskih knjiga zove se „Probudi svoje srce“ jer vjerujem da je u buđenju srca početak sreće za pojednica, a onda i za društvo i zajednicu. Nije nemoguće raditi s mladim ljudima i usmjeriti ih prema onome što je vrijedno, ali to zahtijeva prije svega jednu veliku borbu. Svakako, svi moramo uložiti napore, od obrazovnog sistema, nas u Islamskoj zajednici i općenito promovisanja jednog kvalitetnog pristupa životu da bismo imali generaciju na koju ćemo biti ponosni kada ih sutra pustimo u život. Ja znam da jedno predavanje ne može promijeniti pojednica odmah, ali može pomoći da osoba promijeni kurs i pravac razmišljanja u svojoj glavi. To je već jedan iskorak. Da se samo jedna osoba zapita i počne razmišljati o nekih suštinskim životnim vrijednostima, mi smo postigli cilj“, poručio je hafiz Ammar Bašić.

Pored “Probudi svoje srce”, hazif Bašić izdao je još dvije knjige: „Na putu ka milosti“ i „Miljenikom inspirisani“, a svi zanitresovani su po završetku tribine iste mogli kupiti.

 

Prethodni članakU Ilijašu promovisana knjiga „Diskurs o bosanstvu“ Senadina Lavića
Naredni članakAutoceste FBiH: Od sutra niže cijene putarine za kombije, kamione i autobuse