Hafiz Nijaz Aganhodžić: Bajram je porodični blagdan, a porodica je najveća vrijednost i naš zalog na oba svijeta

U programu Radio Ilijaša povodom Ramazanskog bajrama razgovarali smo sa dragim gostom hafizom Nijazom Aganhodžićem.

U Ramazanu smo sami sebi dokazali da možemo biti bolji nego što jesmo, post je preodgojio naše duše i sa radošću dočekuju Bajram.

Ove je godine bilo lijepo vrijeme, pogodno za postače, osjetila se posebna atmosfera i ljepota, u gradu se osjetilo da je ramazan, kafići su bili prazni, svi su imali sluha za postače i na tome im zahvaljujem.  Za ramazanom žalimo zato što je to mjesec pun bereketa, a postači se raduju svojoj posebnoj i velikoj nagradi, kazao nam je ovom prilikom hafiz Aganhodžić.

Na arapskom jeziku riječ za bajram je id što označava slavlje i veselo raspoloženje i takvo raspoloženje bi trebalo za bajrame da preovladava.  Slavimo bajram sa svojim porodicama, obilaskom roditelja, rodbine, komšija, prijatelja. bajram u cijelom svijetu nosi posebnu notu, a u Bosni je i sretan i tužan, pa je čak i suza opravdana tog dana.

Ipak, postoji i žal kojeg posebno razumiju oni koji su izgubili nekoga, roditelje, brata, sestru, prijatelja i imaju pravo biti i tužni. Svaki bajram kažem pogledajte lijevo i desno od sebe, koga ove godine nema među živima, a koga neće biti sljedećih bajrama.

Drugog dana Ramazanskog bajrama  obilježava se Dan šehida, kojeg je ustanovila Islamska zajednica u BiH.

To je dan kada trebamo svi izaći na mezare naših šehida, sjetimo se svoje prošlosti, jer sigurna budućnost nije zagarantovana, zato cijenimo one koji su za našu slobodu i našu domovinu dali najvrednije -svoje živote. Moramo izaći i u oči pogledati majke naših šehida i znati  da smo jedno srce, jedna duša, trebamo taj dan iskoristiti da se osvijestimo, ujedinimo  i vratimo sebi, poručuio je hafiz Aganhodžić povodom Dana šehida.

Bajram, kao i svi vjerski blagdani, prvenstveno je porodični praznik.

Porodica i brak su osnov svega, a te institucije, nažalost, u velikoj su krizi, posljednjih 20 godina svjedočimo tektonskim promjenama, ono što je vrijedilo nekada sada ne vrijedi, ali vrijednost porodice ostat će do Kijametskog dana, mi porodicu moramo da štitimo, a bajrami su prilika da dodatno ukažemo na njenu vrijednost, da damo primjer svojoj djeci, privlačeći ih čak i tom bajram bankom. Porodica je naš zalog na oba svijeta, ono čime se dičimo, trajni projekat u koji ulažemo cijeli život i za koju vrijedi uložiti sve. Svjedoci smo da su i prebogati ljudi duboko nesretni zbog porodičnih problema jer svaka druga nesreća može se neutralisati ukoliko postoji podrška porodice, zaključio je hafiz Aganhodžić čestitajući  Ramazanski bajram.

 

Prethodni članakAmel ef. Muminović: Poslije ramazana trudimo se da što duže u dušama zadržimo doživljenu ljepotu
Naredni članakKavazović: Radost Bajrama podijelite sa porodicom, prijateljima i komšijama