INTERVJU

Hafiz Nijaz Aganhodžić: Bajram je porodični blagdan, a porodica je najveća vrijednost i naš zalog na oba svijeta

U programu Radio Ilijaša povodom Ramazanskog bajrama razgovarali smo sa dragim gostom hafizom Nijazom Aganhodžićem.

U Ramazanu smo sami sebi dokazali da možemo biti bolji nego što jesmo, post je preodgojio naše duše i sa radošću dočekuju Bajram.

Ove je godine bilo lijepo vrijeme, pogodno za postače, osjetila se posebna atmosfera i ljepota, u gradu se osjetilo da je ramazan, kafići su bili prazni, svi su imali sluha za postače i na tome im zahvaljujem.  Za ramazanom žalimo zato što je to mjesec pun bereketa, a postači se raduju svojoj posebnoj i velikoj nagradi, kazao nam je ovom prilikom hafiz Aganhodžić.

Na arapskom jeziku riječ za bajram je id što označava slavlje i veselo raspoloženje i takvo raspoloženje bi trebalo za bajrame da preovladava.  Slavimo bajram sa svojim porodicama, obilaskom roditelja, rodbine, komšija, prijatelja. bajram u cijelom svijetu nosi posebnu notu, a u Bosni je i sretan i tužan, pa je čak i suza opravdana tog dana.

Ipak, postoji i žal kojeg posebno razumiju oni koji su izgubili nekoga, roditelje, brata, sestru, prijatelja i imaju pravo biti i tužni. Svaki bajram kažem pogledajte lijevo i desno od sebe, koga ove godine nema među živima, a koga neće biti sljedećih bajrama.

Drugog dana Ramazanskog bajrama  obilježava se Dan šehida, kojeg je ustanovila Islamska zajednica u BiH.

To je dan kada trebamo svi izaći na mezare naših šehida, sjetimo se svoje prošlosti, jer sigurna budućnost nije zagarantovana, zato cijenimo one koji su za našu slobodu i našu domovinu dali najvrednije -svoje živote. Moramo izaći i u oči pogledati majke naših šehida i znati  da smo jedno srce, jedna duša, trebamo taj dan iskoristiti da se osvijestimo, ujedinimo  i vratimo sebi, poručuio je hafiz Aganhodžić povodom Dana šehida.

Bajram, kao i svi vjerski blagdani, prvenstveno je porodični praznik.

Porodica i brak su osnov svega, a te institucije, nažalost, u velikoj su krizi, posljednjih 20 godina svjedočimo tektonskim promjenama, ono što je vrijedilo nekada sada ne vrijedi, ali vrijednost porodice ostat će do Kijametskog dana, mi porodicu moramo da štitimo, a bajrami su prilika da dodatno ukažemo na njenu vrijednost, da damo primjer svojoj djeci, privlačeći ih čak i tom bajram bankom. Porodica je naš zalog na oba svijeta, ono čime se dičimo, trajni projekat u koji ulažemo cijeli život i za koju vrijedi uložiti sve. Svjedoci smo da su i prebogati ljudi duboko nesretni zbog porodičnih problema jer svaka druga nesreća može se neutralisati ukoliko postoji podrška porodice, zaključio je hafiz Aganhodžić čestitajući  Ramazanski bajram.

 

Povezane objave

Back to top button