Zajednički iftari u džamiji u Ljubnićima postali su tradicija. I u ovom Ramazanu, preko stotinu džematlija, svaku noć iftari zajedno, a sve to uljepšaju i posebni gosti koji svojim predavanjem oplemene duše prisutnih postača. Harun ef. Bahtanović predvodio je druženje koje je upriličeno sinoć, u prisustvu glavnog imama džemata Podlugovi, Asmir ef. Salihovića. Gost predavač bio je hafiz Nijaz  Aganhodžić , profesor u medresi „Osman ef. Redžović“ u Visokom.  Selvir Husejnović, član džamijskog odbora i koordinator za organizaciju  iftara zahvalio se šeiku Muhamedu  el-Kasimiju koji  je i ove godine ostavio određeni iznos novca kako bi džematlije u ovom džemati zajedno iftarile.

Harun ef. Bahtanović

„Za ovu godinu je planirano oko 2000 iftara, što bi sa prethodne tri godine bilo ukupno oko 11 000 iftara. Zaista je rijetkost imati ovu blagodat. Potrudili smo se da ove godine obogatimo program, predavači počaste naše džematlije predavanjem, imat ćemo iftare za žene, za mlade i iftare na kojima će nam prisustvovati gosti iz drugih džemata. Želim da pohvalim naše vrijedne domaćice i omladini koja nam pomaže da svaku noć bude sve na vrijeme spremno i da se iftarimo u pozitivnoj atmosferi što i jeste cilj zajedničkih iftara“, kazao je Husejnović.

Prije predavanja, Madžid Aganhodžić i hor „Preporod“ Ilijaš prisutne su počastili ilahijama.

Madžid Aganhodžić

Predavanje hafiza Nijaza Aganhodžića prenosimo u cjelosti:

hafiz Nijaz Aganhodžić

 „Ramazanska škola. Dvije lekcije iz Ramazana. Prva lekcija „ Dragi Bože koliko si ti nama milostiv“. Naročito u mjesecu Ramazanu mi golim okom vidimo tvoju milost. Post nam je propisan, ne da bismo se patili i mučili 16 sati, nego da bismo bili bogobojazni. Šta  mi vidimo u Ramazanu? Vidimo tu bogobojaznost na djelu. Iako nam je naređen post, odmah iza naredbe je rečeno „određeni broj dana“. Gospodar je uvažio naše mogućnosti i olakšao nam. Posebna čar svih ibadeta Ramazana ogleda se u hadisu u kojem Poslanik s.a.w.s. kaže „Postač ima dvije radosti“. Ne znam ima li iko sretniji od postača kad dođe vrijeme iftara. Ne može čovjek ni osjetiti ljepotu Ramazana ako ne posti. Ako smo obradovani toliko pred iftar, ne možemo ni zamisliti kolika će radost biti na Sudnjem danu kada nas Gospodar nagradi.

Druga lekcija iz mjeseca Ramazana „U BiH živi tako dobri vjernici, Bošnjaci muslimani“.

„BiH ima tako divan narod, vjernike koji svoju dobrotu posebno pokažu u mjesecu Ramazanu. Hodao sam po svijetu. Ali najljepšu lekciju o Ramazanu sam naučio u mjestu Modrinje nadomak Zenice, u ratu 1994. godine. To je bila gladna godina. Stariji se sigurno sjećaju te godine. Tada su neprijatelji zatvorili put prema ovom mjestu. Ja sam bio raspoređen da budem teravih imam u tom džematu. Išao sam od iftara do iftara. Iftari nisu bili obilatni, ali čestiti Bošnjak je pripremio iftar. Jedan iftar mi je posebno ostao u sjećanju. Za sofrom je bilo oko osam osoba. U momentu kad domaćin dijeli hljeb, musafiru prebacuje najviše. Komad hljeba koji je ostavio sebi je najmanji. To je naš onaj stari dobri Bošnjak. Kako prolazi iftar, gledam domaćina. On ne jede taj komad hljeba, i pola tog komada daje svojoj kćerki. Nije uopšte jeo, i taj drugi komad je dao nekom od prisutnih.

Milina je doći u Bosnu na teravije. Danas postoje težnje da se Bošnjaci predstavi drugačije od onog kakvi oni jesu. Pokušavaju Bošnjake predstaviti nepismenim i nesposobnim narodom. Nekome je stalo da Bošnjake predstavlja kao beduine. A mi svjedočimo da je to drugačije. Predstavlaju nas kao nesposobne da se organiziramo i u političkom smislu, stalno nam se nameće da nam neko drugi treba rješavati naše probleme i da je tuđa pamet bolja od naše. A Bošnjaci i u ratu i u miru pokazuju da se umiju organizirati. Od svoje avlije pa do viših nivoa. Draga braćo i sestre, vi živite u općini, a hodam po BiH stalno, gdje su stvari od početka do kraja upravo primjer kako se Bošnjaci umiju politički organiziati.  Bošnjacima spočitavaju i vjersku pamet. Mi danas u BiH imamo ulemu koja može da ponese, ne izazove u BiH, nego da ponudi rješenja čitavom ummetu. Imamo intelektualce koji to mogu ponuditi.

Ja Allahovu milost vidim tokom ramazana. Ja sam ponosni Bošnjak. Uživajte u toj blagodati. Među vama sjede mladi ljudi koji imaju i vjersku i svjetsku inteligenciju. Ne dajte da govore protiv vas. Jer, onaj ko priča protiv vas ne može biti dobronamjeran“.

Share.

Comments are closed.