INTERVJUUncategorized

Hafizi Abdurahman i Emina Tabaković: Noć Kadr vrijedna je traženja i svih 365 dana, a neizmjerna je blagodat da znamo da je u zadnjoj trećini Ramazana

Poruke o važnosti učenja, ibadeta, druženja sa Kur'anom, primjene islamski odgojnih principa u svom životu, pravilnom korištenju vremena i mladosti, vrijednosti noći Lejletul kadr uputili su danas hafizi Abdurahman i Emina Tabaković gostujući u popodnevnom programu Radio Ilijaša.

Emina i Abdurahman, brat i sestra, najmlađi su ilijaški hafizi i učestvovali su u snimanju hafiske mukabele, ovogodišnjem projektu Ramazanskog programa Radio Ilijaša.  Emina je studentica psihologije, dok je Abdurahman učenik medrese.

Na početku razgovora kažu da je svaki Ramazan poseban, svaki je novo rađanje i novi početak, a najviše ga provode u učenju Kur'ana, ponavljanju naučenog.

Ramazan ne može nikako drugačije prolaziti nego dobro. Elhamdulillah, pokušavamo maksimalno iskoristiti dane koji su pred nama. Dane provodimo učeći Kur'an, mukabele i malo se pripremajući za školu i fakultet. Što se tiče organizacije vremena, bitno je napomenuti da je to jedan od koraka ka uspjehu. To ne znači da je svaki sat isplaniran, ali je bitno imati makar neku generalnu sliku naših obaveza za taj dan. Vrijeme je jedna od najvećih blagodati koje nam je Gospodar podario i trebamo ga pažljivo koristiti, shodno hadisu “iskoristi slobodno vrijeme prije zauzetosti”,. Lično, prvo se fokusiramo na izvršavanje obaveza, a tek onda na stvari koje volimo raditi u slobodno vrijeme.

Posebno ih je obradovalo što su u toku ovog Ramazana otvorene džamije za vjernike, a pomjeranjem policijskog sata stvorili su se uslovi i za klanjanje teravih namaza.

Ramazan je, zaista, poseban mjesec. U njemu osjećamo toplinu koju nije moguće osjetiti van njega  i to je sigurno Allahova blagodat. Naravno da ta ljepota izblijedi po njegovom završetku. Ono što trebamo shvatiti jeste da nam je Ramazan dat kao prilika da popravimo sami sebe, da iz njega izađemo bolji, a ne da je to kratka godišnja pauza u kojoj se fokusiramo na činjenje dobra, a ostavljanje zla. Naravno da je ibadet pojačan u ovom odabranom mjesecu, ali, ukoliko smo u mogućnosti u Ramazanu učiti mukabelu, deset stranica dnevno, iscrpljeni od posta, to znači da isto možemo i van Ramazana. To što smo u mogućnosti ostaviti grijehe, poput muzike, je samo dokaz da bez istih možemo i van Ramazana. Trebamo biti svjesni da nam je ovo prilika koju možda više nećemo imati i shodno tome se maksimalno fokusirati na mijenjanje nas samih.

Svesti račun sa samim sobom je prvi korak ka ličnom napretku. Mi, kao ljudska bića, često živimo u iluzijama. Onda kada preispitamo sami sebe, dobijamo sliku stvarnog stanja i uviđamo na šta bismo se trebali fokusirati, šta je to što trebamo u potpunosti izbaciti iz našeg života, a šta je ono čemu bismo trebali dati više pažnje. Svođenje računa sa samim sobom bi trebala postati svakodnevna praksa svakog čovjeka, a posebno vjernika, ukoliko želimo napredovati.

Ramazan treba iskoristiti za činjenje dobrih djela, što više ibadeta, samoispitivanja, za glancanje duše, za postizanje smirenosti, a posebno posljednju trećinu u kojoj tražimo Noć znanja, Noć sudbine, Noć Objave, vrjedniju od 1000 mjeseci.

Lejletu-l-Kadr je naposebnija noć u godini. Prije svega, u njoj je počelo objavljivanje Kur'ana časnog. Poslanik, s.a.w.s., kaže: Onaj ko provede noć kadra na kijamu (klanjajući), bit će mu oprošteni grijesi.” Zapravo, ova noć je toliko vrijedna da je vrijedi tražiti u svih 365 noći u godini. I pored toga nam je Uzvišeni dao olakšicu, napustivši nas da je tražimo u neparnim noćima zadnje trećine Ramazana. Pored toga, ona je i noć kadra, odredbe u kojoj se zapisuje sudbine. Shodno tome, trebali bismo razmisliti o važnosti dove, koja mijenja sudbinu, pogotovo u ovoj mubarek noći. Posebno bismo trebali obratiti pažnju na dovu koja je spomenuta u hadisu Aiše, r.a., a koja je istovremeno i jedna od dova koje obilježavaju mjesec Ramazan. Aiša, r.a., upitala je Allahovog Poslanika: ”Allahov Poslaniče, kada bih znala da je Noć kadra, šta bih dovila Allahu u toj noći?” Na to je Allahov Poslanik rekao:

”Reci:  ‘Allahumme inneke Afuvun tuhibbul-afve fa’fu ‘anni’”. Ovo je noć koja je najpreča da se u njoj čine dova i istigfar. Dodatno, imamo i toliko dijela koja iziskuju malo vremena, malo energije, a nagrada za njih je velika. Jedno od tih je i učenje sure Ehad, koja ima vrijednost trećine Kur'ana. Proučiti ovu suru tri puta u ovoj noći značilo bi kao da smo učili cijeli Kur'an svaki dan 83 godine. Slični primjeri su i razni zikrovi, za čije učenje ne treba više od nekoliko minuta, a nagrada je velika.

Poruka mladima za kraj:

-Prije svega, da dobro razmisle o vremenu i načinu na koji ga provode. Pošto je poruka prvenstveno namijenjena omladini, poručili bismo im da razmisle o blagodati mladosti, da ovaj period, u kojem imamo najviše snage, najbrže pamtimo, iskoriste na najbolji mogući način. Glavna poruka bi bila da ove zadnje dane iskoristimo u potpunosti, da su možda baš ovi zadnji dani oni u kojima možemo zaraditi Allahovu milost. Želimo vam hairli ove zadnje dane Ramazana, mnogo lijepih dova i da ga okrunišemo Bajramom, svjesni da smo ga iskoristili na najbolji mogući način, kazali su Emina i Abdurahman gostujući u našem programu.

 

Povezane objave

Back to top button