INTERVJU

Hafizi Aganhodžić u programu Radio Ilijaša: Želite drugima više nego sebi, uvedite Kur'an u vaša srca i domove

U programu Radio Ilijaša ovog ramazanskog dana gostovali su bračni par profesori hafizi Nijaz i Adisa Aganhodžić.

Radio Ilijaš ove je godine pokrenuo veliki projekat snimanja hafiske mukabele, dok su naše novinarke snimile prijevod, pet ilijaških hafiza snimilo je svih 30 džuzeva  (dijelova Kur'ana).

Gostovanje je bilo prilika da razgovaramo o Ramazanu, mjesecu Kur'ana, oprosta, milosti, oproštaja, ljubavi, spasa od vatre, Noći Bedr, porodici, dobročinstvu…

Hafizi Aganhodžić zajedno su spremali hifz, zajedno položili i stekli titulu hafiza, te su sa našim slušateljima podijelili iskustvo učenja hifza u braku.

Bračna zajednica treba biti plodonosna, iza uspješnog čovjeka stoji uspješna žena, koja je poticaj u svakom dobru. Zajedničko učenje hifza bilo je nezaboravno iskustvo, mi smo hafizi već  pet godina i nema niko da je nastavio tu tradiciju.  Hifz se može uporediti sa santom leda koja plovi morem, ono što vidimo je mali dio, a veliki dio i ono nevidljivo je ispod površine mora. Mi smo sve zajedno proživljavali u tom procesu i putovanju,  bili smo profesori, roditelji, supružnici, djeca. Hifz je naš vakuf za budući svijet, ali i za ovaj zbog naše djece, da im damo izazov da požele postići više i biti bolji od nas, kaže nam na početku hafiz Nijaz.

Hafiza Adisa govori da je hifz kruna bračnog postignuća, plod koji je došao nakon 18 godina zajedničkog života.

Ovo što se vidi jedan je od rezultata našeg života, mnogo smo zajedno postigli i titulu hafiza.  Potrebna je tu i žrtva, podrška, skromnost, da se ne traži puno od dunjaluka, oslonac, rame za plakanje. Hvala Vam za projekat Hafiske mukabele, da ste nas podstakli da snimamo i da ostane trajni audio zapis, koji će omogućiti mnogim ljudima da slušaju učenje Kur'ana.

Govoreći o važnosti Kurana i potrebe njegovog slušanja, učenja, ali prije svega primjenjivanja u vlastitom životu hafizi Aganhodžić napominju da u današnjoj eri razvoja tehnologije, materijalnog bogatstva i često pretjetivanja najveći su problemi psihičke prirode, a Kur'an je lijek i rješenje, niko nikada nije ostao ravnodušan na učenje Kur'ana,  jer se spominjanjem Allaha smiruju srca, treba pratiti vlastiti ritam i odbacivati zapljuskivanja negativnostima sa strane i korak po korak uvoditi kur'anske proincipe i poruke u svoj život.

Porodica, dobročinstvo prema roditeljima, bračni život, odgoj djece danas su u krizi, koji su savjeti za njihovo pravo valoriziranje i očuvanje?

Šta ko želi tome i mili, možemo naći inspiraciju u  Poslanikovim životu i poruci da smo svi odgovorni za svoje, svi smo pastiri i svi ćemo biti pitani za svoje stado. Istinsko bogatstvo je sreća u porodici, a, najveća inspiracija je da je Allah Adema i Havu sastavio u džennetu. Šta ja više mogu da ponudim društvu, vakuf moj su  dva hairli sina, korisne članove porodice i društva. Porodica je institucija na udaru danas, bore se protiv njenih vrijednosti, ali i mi ćemo se boriti.  U Kur’ anu se spominje da će na sudnjem danu djeca, supružnici, roditelji bježati jedni od drugih, ja ne bih želio da moji bježe od mene, hafizi su i Kura'an zagovornici na Sudnjem danu.

Koliko važna tema, za muslimane vjernike dovoljan je ajet u kojem Allah propisuje da se samo Njemu klanjate i da dobročinstvo prema roditeljima činite. Poslanika najboljim djelima proglašava namaz u određeno vrijeme i dobročinstvo prema roditeljima, mi moramo znati da ćemo na tom polju zaraditi i način na koji se  se naša djeca ophode prema nama. Mi ipak biramo kako ćemo se postaviti i odlučujemo kakvi ćemo biti u svojim ulogama supružnika, roditelja, djece  i najvažniji kakav smo lični primjer djeci, a posljedice dolaze same. Ima utjecaja i sredine i društvenih mreža, ali ne možemo sve kontrolisati, posebno kada krene u školu, moramo djelovati na svijest i na savjest, da se dijete boji Boga  a ne roditelja, jer takvom kontrolom možemo  dijete izgubiti, objašnjavaju hafizi Aganhodžić.

Ističući poruke Bedra  naglašavaju da je najvažnija  da čovjek vidi svoju slabost a ako ima pozitivna stremljenja i najiskrenije namjere, te pobjedi sebe i svoj nefs, dobit će podršku Moćnog i pobijediti.  Bedr znači i inicijativu, žar, snagu koju je imala mala skupuina iskrenih vjernika i zato su pobjedili veliku. Jer bilo je silnika većih bilo od svih ovih danas, a Allah ih je ravnao, važno je i da su  stavili dobrobit zajednice prije svojih ličnih interesa, takve smo principe imali u Bosni u ratu,  a to su oni i koje Allah podržava i zato smo se odbranili, napominju hafizi.

Što više istigfara, što više dobročinstva, sadake, jer to se vraća desetorostruko, niko ništa nije dao, a da mu Allah nije višestruko vratio već na ovom svijetu, a na budućem će nagrada biti nemjerljiva.   Ustrajnost u dobru, jer ovo je dobar narod i poruka najbolja je vjera da pokazujemo da želimo drugom ono što želimo sebi, a vi želite drugima i više nego sebi kao što želimo i mi. I neka ramazan prekretnica u vašim životima, uvedite Kur'an u vaša srca i vaše domove, poručili su na kraju razgovora naši hafizi.

Povezane objave

Back to top button