Harmonikaš Azmir Halilović odlikovan Srebrenom značkom UNSA

Dvadesetdvogodišnji Ilijašanin Azmir Halilović dobitnik je Srebrne značke Univerziteta u Sarajevu. Ovaj izuzetno nadareni momak prepoznatljiv je po mnogobrojnim nastupima, takmičenjima nagradama i diplomama. Naime, Azmir je završio I ciklus studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsijeku za duvačke instrumentei harmoniku, smjer Harmonika  , te je nagrađen Srebrnom značkom UNSA.  Azmir Halilović govorio je za Radio Ilijaš o ljubavi prema muzici i periodu studiranja za koji je nagrađen.

“Ljubav prema muzici naslijedio sam od svog oca koji se također bavi muzikom. Završio sam osnovnu muzičku školu u Ilijašu, a nakon toga i srednju muzičku i Akademiju. Za moje obrazovanje vežu me zaista najljepše uspomene. Volio sam tradicionalnu i narodnu muziku od malih nogu. Tada nisam  znao da ću se ozbiljno baviti muzikom. Harmoniku sam studirao baš zbog te ljubavi prema narodnoj muzici. Tradicionalan je instrument i tražen na našim područjima. Već u srednjoj školi sam otkrio da to nije samo tradicionalni instrument nego da je to instrument na kojem se može sve svirati odnosno klavirska, gitarska i mnoga druga djela. Zbog toga je harmonika veoma cijenjena u svijetu. To je relativno mlad instrument i još uvijek se nisu otkrile sve mgućnosti harmonike. Važno je da je klasična muzika u današnje vrijeme dostupna svima a ne samo elitnom društvu. Harmonika je težak instrument (15 kg) i drži se na sebi.  Obično djevojke imaju problem ako žele svirati, a ja hvala Bogu nisam imao tih problema”, kazao je Azmir.

Azmir je istakao da ga za studentske dane vežu samo najljepše uspomene iako taj period nije bio lahak. Također, nastavio je i II ciklus studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, smjer harmonika.

„Studentski dani su protekli veoma brzo. Studij nije bio lahak. Prosječno sam vježbao od 5-6 sati dnevno. Na početku akademske godine dobijemo program koji moramo vježbati da bismo u junu izašli na ispit. U februaru idem na razmjenu studenata u Italiju. Mislim da će mi to mnogo pomoći da napredujem u muzici. Nakon toga, vraćam se u BiH i planiram raditi posao pedagoškog tipa. Ono o čemu sam maštao jeste da sviram koncerte, ako budem u mogućnosti”, kazao je Azmir.

Azmir nam je otkrio  da će u Italiji pored tanga zasvirati i bosansku sevdalinku. Mnogobrojni su nastupi iza Azmira ali jedan je izdvojio posebno.

„Moj diplomski koncert je bio poseban. Prvi sam student koji je uspio dobiti ocjenu 10 iz harmonike na Prvom ciklusu studija”, kazao je Azmir.

Srebrna značka je Azmirova  nagrada za dosadašnji trud i zalaganje. Planira nastaviti nizati uspjehe u svijetu muzike jer je njegov život nezamisliv bez muzike. Poručio je mladim ljudima da biraju kvalitetnu muziku jer je ona važna u formiranju zdrave ličnosti i društva.

„Bez muzike je život nezamisliv. S muzikom se napreduje intelektualno i duhovno.  Muzika koja se danas plasira u javnosti i koja je nažalost veoma slušana, kod mladih ljudi podstiče drogu, alkohol i nemoral. Treba malo više posvetiti pažnju tradicionalnoj i ozbiljnoj muzici“, poručio je talentovani Halilović.

Najiskrenije čestitke upućujemo Azmiru Haliloviću na izvanrednom uspjehu i želimo mu mnogo sreće u nastavku školovanja i karijeri.

Prethodni članakKnjiga sedmice: “Maskenbal u šumi” autorice Nasihe Kapidžić-Hadžić
Naredni članakŠevala Delibajrić-Dovadžija tretmanima hidžame i masaže prikupila 810 KM za Aminu Bradić