Hasan i Husejn nakon sjajnih plasmana na Svjetskom trofeju: Važno je odrediti ciljeve i vjerovati u njih

Ilijašani Hasan Muratović i Husejn Bajraktarević nastavljaju nizati sjajne uspjehe u polju muzike. Ovi mladi harmonikaši su na najprestižnijem takmičenju u svijetu harmonike, koje se ove godine održalo online sa sjedištem u Kini, ostvarili odlične plasmane – 2. i 3. mjesto. Kruna njihovog rada i truda u 2022. godini bila je upravo ovo takmičenje, a rezultati koje su postigli hvale su vrijedni.

Stoga, ovog četvrtka ugostili smo ih u programu Radio Ilijaša i s njima razgovarali o pripremama, rezultatima i utiscima s takmičenja u oblasti harmonike pod nazivom „Svjetski trofej“.

Takmičenje je trajalo od sredine oktobra do decembra, a rezultati su utvrđeni krajem decembra. Hasan i Husejn takmičili su se u kategoriji Klasik do 18 godina. Drugo mjesto na Svjetskom torfeju osvojio je Husejn Bajraktarević.

„Pripreme za takmičenje su tekle intenzivno. Prije ovoga takmičenja učestvovao sam na Svjetskom kupu harmonike, takmičenju koje se održalo uživo i nisam imao pretjerana očekivanja kada je bilo u pitanju ovo takmičenje, jer sam već iskusio takmičenje na nekom većem niovu. Imao sam spreman program i kako je ovo takmičenje bilo online, snimanje je bilo najteži dio ovoga takmičenja“, kazao je Husejn.

Husejn je učenik drugog razreda Srednje muzičke škole u Sarajevu u klasi profesorice Melite Čičić. Dodao je da je ona najzaslužnija za njegov plasman na takmičenju.

Hasan Muratović osvojio je sjajno treće mjesto. Podsjećanja radi, Hasan je učenik IV razreda Srednje muzičke škole u Sarajevu u klasi profesora Alena Hodžića.

„Pripreme su trajale tokom cijele godine, ali najviše sam vježbao tokom ljetnog raspusta. Prvo smo krenuli sa internacionalnim takmičenjima u Bosni i Hercegovini, a onda smo odlučili da snimimo snimak za Svjetski trofej“, dodao je Hasan.

U septembru ove godine Bosna i Hercegovina bit će domaćin Svjetskog kupa harmonike. Zanimljivo je da se ovo takmičenje svake godine održava u drugoj državi, a ove godine zaslugama profesora Slaviše Perića takmičenje će se održati u Bijeljini. Husejn je na ovom takmičenju već učestovavao i osvojio 3. mjesto u kategoriji klasična harmonika.

“Imati veliku želju i ambiciju, uložiti trud i rad i uspjeh je sigurno zagarantovan. Važno je odrediti ciljeve i vjerovati u njih”, poručili su Hasan i Husejn.

 

Prethodni članakVečeras Božićni koncert, kruna obilježavanja 120. godišnjice SPKD Prosvjeta
Naredni članakPojačan promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Velika Kladuša i B. Gradiška