HASANAL BENZINSKE PUMPE

„Preduzeće „Hasanal“ Lješevo osnovano je 1990.-te godine. Osnovao ga je naš otac rahmetli Hasan Fazlić. On je 1969. godine postao autoprevoznik, imao je svoj privatni kamion i počeo se baviti tom djelatnošću. Osamdesetih godina, otvaramo plastičarsku radnju i radili smo za tri giganta u tadašnjoj Jugoslaviji. Za ilijašku Željezaru radili smo čepove za radijatore, markice za armaturne buntove, za željezaru u Zenici i Nikšiću. Godine 1991. u mjesecu martu otvaramo prvu privatnu benzinsku pumpu na regiji Sarajeva. Radili smo nekih šest-sedam mjeseci i nakon toga dolazi nesretni rat, odnosno agresija na BiH, na Ilijaš i Lješevo. Prestajemo sa radom i odlazimo u muhadžerluk. Petog juna 1992. godine, naš otac je poginuo u Lješevu, odnosno ubijen je od strane naših komšija srpske pripadnosti koji su izvršili masakr u Lješevu. Reintegracijom opštine Ilijaš, 29.02.1996. godine vratili smo se kući. Benzinska pumpa u Lješevu, tada je bila oštećena 90%. Ostali su samo zidovi i rezervoari. Moja sestra Sabina i ja hvatamo se u koštac da ponovo pokrenemo biznis koji je naš otac započeo“ kazao je Mustafa.

„Za nepuna tri mjeseca benzinska pumpa u Lješevu je obnovljena i počela je sa radom 29.maja 1996. godine. Prioritet nam je bio da zaposlimo naše komšije i rodbinu. Nabavili smo autocisternu, kamione, kipere i druge vozne jedinice kako bismo proširivali našu djelatnost. Kada smo se vratili u Lješevo, sve je bilo porušeno. Pri povratku u Lješevu, samo je gorjelo nekoliko sijalica ispred kuća i bila je osvjetljena naša benzinska pumpa. Moja sestra Sabina i ja, boreći se sa svim nedaćama i preprekama, uspjeli smo da nastavimo porodičnu tradiciju“ kazao je Mustafa.

„Iako smo svjedoci da danas postoji na svakom ćošku benzinska pumpa, mi se ne bojimo konkurencije. Benzinska pumpa „Hasanal“ je odavno prisutna na našem tržištu i kupci najbolje znaju preopoznati kvalitet „Hasanala“ i razlikovati od drugih.

Uz mnogo borbe i rada, izgradili smo drugu poslovnu jedinicu u Ilijašu, koja je otvorena 08. septembra 1999. godine. Trenutno zapošljavamo dvanaest ljudi na obje benzinske pumpe.

 

Također posjedujemo vozila za vlastite potrebe za prevoz nafte i naftnih derivata te jednu manju cisternu za dostavu goriva“ kazao je Mustafa.

Back to top button