HDZ i ‘Osmorka’ dogovorili formiranje Vladu Federacije BiH i podijelili resore

Predstavnici HDZ-a BiH i političkih stranaka koje čine “Osmorku” postigli su sporazum o formiranju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da je dogovorena podjela resora, te da očekuje da će ovaj proces biti što prije okončan.

“Danas možemo vrlo jasno govoriti koji resori od 16 njih pripadaju jednoj, odnosno drugoj koaliciji stranke. S time smo odmah vezali i datume do kada moramo imenovati ministre”, rekao je Čović.

Kako je naveo koalicijski partneri moraju do 28. marta poslati prijedloge imena novih ministra, nakon čega bi predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara trebala imenovati Vladu i uputiti potpredsjednicima FBiH na potpis.

Učesnici sastanka potpisali su i sporazum koji je dodatak na potpisane smjernice, a tiče se programskih definicija i oblasti.

Sastanku u Mostaru prisustvovali su lider HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, Edin Forto (Naša stranka), Elmedin Konaković (NIP), Semir Efendić (SBiH), Jasmin Emrić (NES), te i predstavnici BHI KF i PDA.

Izvor: BHRT

Prethodni članakOd nedjelje novi termini jeftinije i skuplje električne energije
Naredni članakImenovana nova Vlada Kantona Sarajevo