Himzo Fazlić – dobar primjer ulaganja u svoj zavičaj

himzoČovjek je dužan svome zavičaju dok je živ” pisao je Ivo Andrić. Ovaj citat je motiv kojim se vodi gospodin Himzo Fazlić. Naime on je u svojoj 20. godini života otišao u Švedsku, kako kaže trbuhom za kruhom. Uvijek se Himzo vraćao svom zavičaju, pomagao svojim komšijama, naročito za vrijeme rata. Ekonomista po zanimanju, čovjek koji ima dara za biznis, odlučio je vratiti se iz Švedske, u kojoj je mnogo toga naučio, i sada želi graditi svoje rodno mjesto te pomoći mladim ljudima. Posjetili smo Himzu Fazlića u njegovom rodnom mjestu Staro selo (Lješevo) i razgovarali o planovima i poslovanju firmi koje je pokrenuo.

„Uvijek sam pripadao ovdje iako sam sebe izgrađivao tamo, radio i školovao svoju djecu, uvijek sam se vraćao ovdje. Sada pokušavam svoj kapital i znanje prenijeti ovdje u Lješevo. Nobelovac Ivo Andrić je negdje zapisao „čovjek je dužan pomoći svom kraju“ tako da ja hoću da se uklopim u razmišljanje Andrića. Hoću da pomognem tako što želim da prenesem svoje znanje i svoj kapital kako bi unaprijedio svoje mjesto u svakom pogledu. Lješevo je predivno mjesto. Moja kćerka i ja smo osnovali više firmi. „AktiveCompany“ je firma koja posreduje pri prodaji nekretnina. Također bavi se pravnim savjetovanjem i pravnim uslugama. S obzirom da ima mnogo naših ljudi u inozemstvu koji nemaju dovoljno vremena da završavaju papirologiju, odlučili smo na ovaj način da im ponudimo uslugu. Imamo zaposlena dva pravnika. Druga firma je ASP, specijalizovani salon kreveta „Bešika“ koji se nalazi u Vratnici. Također u salonu se može pronaći kuhinjski i sobni namještaj kao i sve ostalo za jedno domaćinstvo. Kupac može pronaći sve na jednom mjestu. Također smo otvorili i jedan GRANAP. Od Visokog do Lješeva nije bio ni jedan granap gdje smo mi vidjeli našu tržišnu mogućnost da spojimo ugodno s korisnim. Nalazi se u tržnom centru Primus. Također u fazi smo osnivanja firme „AUTOTEMA“ koja podrazumijeva prodaju, popravku, poliranje i pranje auta kao i prodaju autodijelova. To će biti jedna moderna firma koja će zapošljavati od 20-30 ljudi“ kazao je Himzo.

12236745_1163558030339699_997876522_o“Onoliko koliko jedan narod ulaže u kulturu, duhovne vrijednosti, u tolikoj će mjeri egzistirati i svijet će o njemu znati”.  A Himzo je itekako svjestan važnosti očuvanja kulture i želi da se za narod iz Lješeva kao i za cijelu BiH zna na najljepši način. Kroz udruženje koje je osnovao i Predsjednik je istog, želi kroz konkretne primjere pokazati na koji način treba očuvati okolinu kako bi se uživalo i uzela korist od blagodati koje imamo od prirode.

“Bosanski kulturni centar koji se nalazi na 400m2, također je nešto što mi planiramo razviti. I kultura je biznis. U sklopu BKC-a postoji udruženje, i pored kulture naš cilj je i ekologija. BKC je očistio Lješevo. Ja sam donirao sredstva da se od džamije u Lješevu do prodajnog centra Primus očisti Lješevo. Borimo se i nadam se da smo ukazali da Lješevo može biti uređeno i da budemo za primjer kako Bosna može biti čista. Također u BKC-u postoji stalna izložba slika kao i učenje stranih jezika: engleskog, njemačkog i turskog. Pripremamo naše građane za ulazak u EU. Moje isikustvo pokazuje da ipak još nismo spremni za taj zagrljaj sa EU. Moram vam reći da doživljavam jednu apatičnost kod našeg naroda i manju kreativnost. Trenutno brojimo oko 100 članova. Računali smo da za 10 minuta kroz Lješevo prođe 97 auta. To su na hiljade auta dnevno. Ako ti prolaznici vide smeće pored puta neće imati razlog da zastanu u Lješevu. Ja sam rekao u udruženju da Lješevo mora izgledati lijepo. Zasadili smo cvijeće sa natpisom „Ne bacajmo smeće-sadimo cvijeće“. Upozoravam stanovnike Lješeva da ne bacaju smeće kao i upravu u Ilijašu da češće odvoze smeće što je njihova obaveza.“ kazao je Himzo.

„Ja sam uvidio jednu mogućnost u frekvenciji saobraćaja. Osjetio sam da je to ekonomski resurs. Do nas je u Lješevu a i do vlasti u Ilijašu, da vidimo kako ćemo zaustaviti možda svaki 100. auto kako bismo mu dali neki servis, nešto prodali ili ponudili neku uslugu, za što bi ostavio novac u Lješevu. Lješevo može biti trgovinsko mjesto. Volio bi da se omladina obrazuje u sferi biznisa i potrudit ću se da profesori edukuju omladinu za te poslove. Drugi segment je turizam. Lješevo je fantastično mjesto. Piramide su blizu i turisti dolaze. Jedna trim staza bi itekako značila. Razni timovi i fudbaleri bi mogli dolaziti da treniraju. Turizam je fantastična šansa Lješeva samo da se izradi infrastruktura. Pozivam vlasti i ljude koji se bave privredom da se sastanemo i razgovaramo na tu temu. Naš cilj je zapošljavanje omladine. Bila bi grehota da se omladina ne zapošljava. Ja ne radim glavom nego srcem“ kazao je Himzo.

granapProfit može izostati, kako kaže Himzo, ali više radi srcem, da uposli mlade ljude kako bi mogli planirati svoj život i formirati porodice. Zavladala je bijela kuga. Himzo je penzioner i posjeduje biznis u Švedskoj. Bavi se posredništvom i prodajom firmi. U tom segmentu ima najjaču firmu u Švedskoj te agente širom te uređene evropske zemlje u kojoj je mnogo naučio. Nekoliko puta istakao je za Lješevo da je to jedno fantastično mjesto. I zaista se može osjetiti ljubav prema rodnom kraju jer djela pokazuju više od riječi, a dobra djela Himze Fazlića su vrijedna svake hvale.

GRANAP iz Lješeva je nagradio 10 slušatelja Radio Ilijaša sa 500 gr “Primus” kafe.  Sretni dobitnici su:

1. Almira Ibranović 2. Šehić Azra 3. Šehić Samija 4. Hafa Bešlija 5. Ćamil Bešlija 6. Šehić Zejna 7. Dervišević Ramiza 8. Bilal Džana 9. Šehić Lejla 10. Božidar Petrović

 

Prethodni članakOdržana promocija knjige „Vrijeme ludih ljudi“
Naredni članakHajr česma u Bioči u amanet budućim generacijama