ILIJAŠVIJESTI

Hor Hannan Stari Ilijaš nada se snimanju prvog albuma i traži nove članove

Ove godine Hor Hannan iz Starog Ilijaša obilježava svoju  desetu godišnjicu postojanja. Nastao iz entuzijazma i ljubavi  polaznica mektebske nastave kod  mr. Ahmeda ef. Purdića  razvio se u reprezentativan i prepoznatljiv hor ilahija u Ilijašu. Djevojčice su sada izrasle u djevojke, ali ljubav prema ovoj vrsti muzike, kao i džamijskom druženju još intenzivno njeguju.

Esma Bešlija, voditeljica i solistica istaknula je kao zanimljivo da su šest članica Hora Hannan sestre.

”Prethodna mualima Ramiza Purdić je bila inicijatorica osnivanja hora, a ja sam nekako bila najsposobnija i najviše zagrijana da povedem sve djevojke koje su se uključile u hor da stvarno vježbamo ilahije i pravimo nastupe. Hor ”Hanan” trenutno broji osam članica, a ono što je zanimljivo jeste da imamo tri para sestara u horu. Članice hora smo ja i moja sestra Emina Bešlija, Aldina i Medina Hodžić, Edina i Aida Gurda i tu su još Envera Mehanović i Elma Rizvo. Hor je nastao u našim najranijim mektebskim danima, gdje bi nas efendije iz našeg džemata uvijek aktivirale tokom mjeseca Ramazana nekim nastupima za mubarek noći. Ja najviše pamtim prošlogodišnji bajramski nastup u Ilijašu, kao i otvaranje Manifestacije kulture i sporta ”Ilijaški dani”, gdje smo bile pozvane da učestvujemo i učimo ilahije. Što se tiče našeg repertoara više volimo neke starije ilahije, bez muzike i instrumenata a u budućnosti bismo voljele da probamo učiti ilahije uz bubanj, kazala nam je Esma.

Dodaje da vole njegovati  i izvoditi starije ilahije, koje su još rado slušane i nose univerzalne poruke ljubavi i islamskih vrijednosti.

Najviše volimo ilahije koje je pisao Džemaludin Latić i to obično izvodimo. Htjela bih još da kažem da planiramo da se širimo na neki način, a pored djevojaka htjele bi da pozovemo i muške članove da se pridruže kako bi postali mješoviti hor.  Mislim da će nam se na taj način otvoriti vrata ka češćim nastupima, te bi i samo ime hora ”Hanan” postalo poznatije. Ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da se slobodno jave na stranicu ”Džemat Stari Ilijaš” ukoliko žele da se priključe horu ”Hanan”, poručile su članice.

I tokom ovog Ramazana članice Hora  imaju  u planu nova druženja u vidu predavanjai zajedničkih iftara u džamiji Stari Ilijaš, a nastupit će i na otvorenju manifestacije „Ilijaški dani“. Njihova najveća ambicija je da snime svoj cd sa autorskim ilahijama te da imaju što više nastupa u Ilijašu, ali i ostalim gradovima, te se iskreno nadamo da će u tome i uspjeti.

Slušatelje Radio Ilijaša ove divne djevojke počastile su izvedbom dvije ilahije „Dosta mi je Allah moj i „od Mašrika do Magriba“.

 

Povezane objave

Back to top button