ILIJAŠVIJESTI

Hor „Preporod“ dobitnik Plakete Općine Ilijaš: Adis Duraković- Poseban je osjećaj kada vas nagrade na domaćem terenu

Od 2003. godine u sastavu BZK „Preporod“ djeluje i Hor „Preporod“ Ilijaš, koji iza sebe ima dva snimljena albuma. Hor trenutno broji 10 (deset) muških i 14 (četrnaest) ženskih članova. Učesnik je brojnih kulturnih i humanitarnih manifestacija kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu. Hor Preporod je dobitnik i velikog broja priznanja institucija i udruženja sa područja cijele Bosne i Hercegovine, među kojima se ističe “Zlatna povelja Sarajevske filharmonije”.

Na Dan općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH dodjeljena im je Plaketa Općine Ilijaš. Riječ je o posebnom priznanju istaknutim pojedincima i kolektivima, a jedna od njih četiri,  zasluženo je otišla upravo u ruke ovog Društva.

Predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš Adis Duraković gostujući u našem programu nije krio oduševljenje zbog nagrade koja kako kaže budi posebna osjećanja.

„Moram istaći da je ovo nagrada ne samo BZK „Preporod“ i Hora „Preporod“, već kulture općenito s obzirom na činjenicu da je u periodu od poslije rata do danas dodjeljena samo jedna nagrada za sektor kulture u Ilijašu, i to je ono što joj daje najveći značaj. Također, raduje me što je ova nagrada predložena od strane Općine i jednoglasno usvojena na sjednici OV. Zahvaljujem se svima njima kao i načelniku Akifu Fazliću koji su prepoznali naš trud i rad. Poseban je osjećaj biti nagrađen u vašoj matičnoj općini, mjestu gdje živite i radite. Na kraju, biću slobodan pa reći da je nagrada došla zasluženo, tako barem ja vjerujem“, zaključio je Duraković.

Nagrada će Horu biti veliki motiv za daljni rad, a  u skorijoj budućnosti očekuje se realizacija dva velika već započeta projekta.  Jedan od njih je kasida „Hej, Bošnjaci“ za koju je već stigla potvrda kvalitete i prognoza da će biti svojevrsna „himna Bošnjaka“. Autor teksta je Ismet Bećar a producent Eldin Huseinbegović. Druga numera na kojoj vrijedno rade posvećena je ilijaškom heroju, komadantu Hašimu Spahiću.

 

 

Povezane objave

Back to top button