ILIJAŠVIJESTI

Hrabra historija Misoče: obilježen 19. juli da se ne zaboravi zarobljavanje prvog tenka

U organizaciji Udruženja „Patriotska liga 91“ Ilijaš, u haremu džamije u Misoči jučer je upriličeno obilježavanje manifestacije „19. Juli 92. -2018“ Misoča da se ne zaboravi zarobljavanje prvog tenka. Građani i borci Misoče su zaustavili i zarobili agresorski tenk, među prvim zarobljenim u Federaciji BiH. Ovaj hrabri događaj slavi se kao pobjeda misočkog odreda „Tale“, te govori o hrabrosti, mogućnosti pružanja otpora, organizaciji  i onoga što je najvažnije odbrani  svog narod i države. Prisutnima se obratio predsjednik UO „ Patriotske lige 91“ Ilijaš,  Šerif ef. Ćatić koji se zahvalio svima koji baštine kulturu sjećanja.

„Poslije rata, Misoča je bila sva porušena. Danas smo ovdje u obnovljenom mjestu gdje posjećujemo mezarja gdje su naši šehidi. I mi zbog sebe, ne smijemo zaboraviti šta su oni učinili za nas. Svi koji su bili 92. U Misoči znaju da je to bio pakao. Za odbranu Misoče i države, živote su položili zaista veliki ljudi koje ne smijemo zaboraviti”, kazao je ef. Ćatić.

U vrijeme žestokih borbi, kada je neprijatelj napadao sa svih strana, kod naših boraca se javio prkos i moral u želji da odbrane svoje ognjište. Hrabri borci koji su najzaslužniji za zarobljavanje tenka, zaslužuju posebne riječi hvale. Hisotirjski čas o dešavanjima 19. Jula 92. održao je Sakib Pušina.

„Mi borci branioci Misoče ponosni smo na ono što smo učinili za Misoču. Kada se desilo zarobljavanje tenka, bila je nedjelja, 19. Juli 1992. godine. Svaka subota i nedjelja bila je užasna i kobna, ne samo zbog toga što su nas napadali srbočetnički vojnici, nego što su njima dolazili u pomoć i četnici iz Crne Gore i Srbije. Taj 19. Juli otpočeo je sa snažnim granatiranjem Misoče, i mi smo bili naviknuti mjesec dana na to. Uvijek smo bili spremni da dočekamo neprijatelje. U pet jutarnjih sati ispaljeno je 3 500 granata. Teško nam je bilo jer nismo bili naoružani kao oni, koji su imali potpuno pješadijsko naoružanje. Ali koliko je bio žestok napad, toliko je i otpor. Taj dan, Fikret Alić – Crni iz zolje je pogodio tenk. To je za njih bio znak da moraju napustiti taj položaj. Silno su se borili da taj tenk ne padne u naše ruke. Granatirali su konstantno tenk kako bi ga uništili. U njemu je ostalo 39 granata što je sve ostalo u našim rukama. Ta nedjelja ostat će nam svima u sjećanju“, kazao je Pušina.

Mahir  Dević, predsjedavajući OV Ilijaš istakao je da je jasno šta su bili ciljevi velikosrpske i velikohrvatske agresije.

„To je potpuno uništenje pravnog subjektiviteta BiH, njena potpuna podjela i bukvalno uništenje njenog najbrojnijeg naroda Bošnjaka. To bi se i desilo da nije bilo pripadnika Armije R BiH. Za svaku minutu koju ste proveli u tom paklu dajem ogromno priznanje. U onim okolnostima u kojima se Bošnjački narod nalazio, sa materijalno-tehničkim resursima, kadrovskim političkim i drugim okolnostima, vi ste izvukli više od maksimuma na ovom ratištu. Nas često uspavaju pa nam prigovaraju da držimo političke govore. Zapamtite da je snaga našeg naroda u jedinstvu i to garantuje opstanak našeg naroda. Ja vas od srca pozivam na jednu potpunu integraciju, koja nam je potrebna na dnevnoj bazi. Truju nas sistemski kroz medije. Danas imamo otvoreni fašizam i sa istoka i sa zapada. Mi ovu zemlju moramo braniti na sve načine“, poručio je Dević.

Obaveza nam je da gajimo kulturu sjećanja i da čuvamo od zaborava važne događaje koji su bili prekretnica u historiji našeg naroda u cilju očuvanja naše domovine.Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je na obilježavanju važnih datuma sve više ljudi.

„Svako naše dijete znat će o ratnim dešavanjima ako nastavimo ovakvim putem. Ovaj datum je simbol herojstva i otpora. Misoča je mnogo dala za odbranu. Na svim radio stanicama slušao sam vijesti iz Misoče, kako se brane, kako pružaju otpor i bila je važna poruka organizacije koja se slala iz Misoče, što je mnogima podizala moral. Misoča je bila mjesto u kojem su muslimani davali izuzetne odgovore na to kako treba biti nacionalno osvješten. To je mjesto gdje su se gajili narodni običaji i pokazivali privrženost vjeri. Sve to dovelo je i do pozitivnih vojnih odgovora. Moramo stalno raditi na izgradnji svakog našeg čovjeka, nacionalnog identiteta, naše odgovornosti. Izgraditi to da smo svi svjesni da smo svi odgovorni, i tu je poruku Misoča poslala 92. godine. I to je temelj na osnovu kojeg trebamo dati doprinos u odbrani našeg grada i domovine“, kazao je načelnik Fazlić.

Dženeta Hasečić pročitala je literarni rad i pjesmu koja je nastala u ratnim danima, autora Envera Ljubijankića-Paše.

Mnogobrojne delegacije položile su cvijeće na šehidskoj česmi u Misoči i na šehidskom mezarju Gornja Misoča, a nakon kulturnog programa i na Memorijalnom spomen obilježju u haremu džamije u Misoči.

Ove godine bit će upriličeno još nekoliko aktivnosti u okviru obilježavanja manifestacije „19. Juli 92. -2018“ Misoča da se ne zaboravi zarobljavanje prvog tenka.

20.07.2018. godine / petak

18:00 sati Turnir u malom nogometu za pionire

21.07.2018. godine / subota

18:00 sati Turnir u malom nogometu za seniore, te dodjela nagrada.

Povezane objave

Back to top button