BIH

Hrana u BiH sve skuplja, očekuje se višestruko povećanje kazni

Federalni tržišna inspekcija  je u 2022. godini s deset federalnih inspektora za poslove tržišne inspekcije izvršio ukupno 2.935 inspekcijskih nadzora

Evidentno je kako se cijene hrane u našoj zemlji, tačnije u Federaciji BiH, u tržnim centrima mijenjaju svakodnevno.

Recimo, popodne možete kupiti ribu u konzervi po cijeni od 2,85 KM, a već sutradan taj isti proizvod iznosi 3,25 KM. Litar mlijeka u tetrapaku je 2,50 KM, školjka jaja oko 11 KM… Zbog svega građani se pitaju može li takvom divljanju cijena iko stati ukraj, odnosno, što rade inspekcije.

– Tokom 2022. godine Federalna uprava za inspekcijske poslove je zaprimila više od 1.400 prijava građana putem e-maila, te 677 putem protokola, od kojih se barem 50 posto odnose na različite oblasti u okviru djelokruga rada Federalnog tržišnog inspektorata (uključujući i formiranje cijena, zaštitu prava potrošača, reklamacije, neizdavanje fiskalnih računa itd.).

Federalni tržišni inspektorat je u 2022. godini s deset federalnih inspektora za poslove tržišne inspekcije izvršio ukupno 2.935 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je izdan 1.521 prekršajni nalog s finansijskim teretom od 2.310.930,00KM. Izdana su 63 rješenja o otklanjanju nedostataka, te sedam rješenja o zabrani rada. Van prometa je stavljena roba u iznosu od 185.623,00 KM. U odnosu na planirani broj nadzora za 2022. godinu (2.288), izvršeno je 647 nadzora više, čime je godišnja norma prebačena za 28,3 posto – rečeno je za Faktor u uredu direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Dodaju kako se kontrola cijena u skladu s odlukama Vlade FBiH provodi prema Zakonu o kontroli cijena, te kako su kazne u rasponu od 1.000 KM do 10.000 KM za pravno lice, od 250 KM do 2.500 KM za odgovornu osobu u pravnom licu, te od 500 KM do 1.500 KM za fizičku osobu.

– Federalna uprava za inspekcijske poslove je podnijela niz inicijativa za povećanje kazni propisanih članom 14. Zakona, a poznato nam je da je u parlamentarnoj proceduri upućen (i prihvaćen) prijedlog za višestruko povećanje spomenutih kazni, čime bi se postigla svrha kažnjavanja, te povećali efekti inspekcijskog nadzora u ovoj oblasti i u konačnici preveniralo učestalo kršenje odredbi Zakona u vezi s kontrolom cijena – kazali su.

Podsjećaju kako shodno Zaključku Zastupničkog dom Parlamenta Federacije BiH od 14.3.2022. godine Federalna uprava za inspekcijske poslove na svojoj web stranici povremeno objavljuje popis privrednih subjekata koji su kršili odluke Vlade FBiH u vezi s propisanim maržama za životne namirnice i naftne derivate.

 

Ukazuju kako su za nadzor nad primjenom odluka Vlade FBiH zadužene federalna,kantonalna, gradske i općinske tržišne inspekcije.

Izvor: Faktor

Povezane objave

Back to top button