ILIJAŠKULTURAVIJESTI

Humanitarna predstava “U potrazi za Djeda Mrazom” odigrana u kino sali Ilijaš

Predstava “U potrazi za Djeda Mrazom” večeras je odigrana u kino sali Ilijaš sa početkom u 18:00 sati. Udruženje “Carpe Diem” u saradnji sa JU KSC i Radio Ilijaš, upriličili su ovaj događaj koji je humanitarnog karaktera, a cijena ulaznice je bila 3 KM.

Haris Softić, producent predstave “U potrazi za Djeda Mrazom”,  naglašava da je cjelokupan projekat humanitarnog karaktera te da je cijeli tim u proteklom periodu vrijedno radio.

“Projekat je započeo prije nešto manje od dva mjeseca. U saradnji sa autorom teksta predstave Damirom Kusturom, dobili smo potpuno autorstvo nad tekstom. Odlučio sam da ovu predstavu istinski i maksimalno posvetimo djeci. Nije to samo puka predstava, nego je tu i humanitarni momenat koji je posvećen djeci. A to su ona djeca kojoj možemo uljepšati sve nadolazeće praznike. Okupili smo ekipu koja je od starta počela vrijedno raditi. Imali smo probe svaki dan. Upriličena je i premijera. Cilj nam je da prikupimo sredstva koja će biti potpuno realizirana u humanitarne svrhe. U SOS dječijem selu mira u Lukavcu odigrat ćemo predstavu 30.12.2023. godine. Planirano je humanitarno igranje i sav prikupljeni novac do tada, donirat ćemo upravo njima, kao i djeci oboljeloj od karcinoma u Kliničkom centru i socijalno ugroženoj djeci”, kazao je Haris za Radio Ilijaš.

Predstava govori o dvojici snješkića. U jednom momentu oni otkrivaju da nema Djeda Mraza i Nove godine i da sve to nedostaje. Onda oni kreću u potragu za Novom godinom. Tu nailaze na razne prepreke. Kroz zajednički rad, rješavanje zagonetki, dolaze do različitih rješenja. Zapravo prvi cilj im je da pronaći vilu Zimu kako bi spasili i Djeda Mraza i Novu godinu. Tu je Ledena kraljica koja im staje na put. Pokušava zagonetkama i igrom dati snješkićima zadatak, odnosno prepreku koju moraju preći. Predstava je poučna. Govori o zajedništvu i o tome da moramo skupa djelovati kako bismo ostvarili cilj.

“Zajedno za dječiji osmijeh” je akcija koju provodi producent Haris Softić i Udruženje Carpe Diem, s ciljem prikupljanja sredstava za pomoć djeci bez roditeljskog staranja u
Dječijem selu mira Lukavac, djeci oboljeloj od karcinoma u Kliničkom centru i
socijalno ugroženoj djeci. Svi prihodi od prodaje ulaznica i donacija ići će izravno u humanitarne svrhe.

Povezane objave

Back to top button