ILIJAŠVIJESTI

Humanost i istinsko prijateljstvo ruše sve granice: Kasim Hodžić iz Srednjeg donirao bubreg svom prijatelju Hasanu

Humanost i istinsko prijateljstvo ruše sve granice, što dokazuje i priča o dva prijatelja. Kasim Hodžić iz Srednjeg, penzinosani uposlenik firme „Sarajevo-šume“ poklonio je bubreg svom prijatelju i dugogodišnjem kolegi Hasanu Hodžiću. Kasim i Hasan jedan drugog ne nazivaju prijateljima, nego kažu da je to prijateljstvo preraslo u bratstvo. Obojica su bili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i kako kažu, na to su posebno ponosni. Hasan trenutno živi u Vogošći a rođene je i protjeran iz Žepe. Uzajamno su se pomagali cijeli život. Jedan drugom poklanjali sve, u konačnici i život produžavali darujući jedan drugom bubreg.

Naime, Hasan je prije četiri godine počeo ići na dijalizu. Od prvog trenutka Kasim mu je bio podrška i rekao da će mu pokloniti bubreg. Dom Kasima Hodžića je vrlo skroman, ali sa ogromnim bogatstvom duše i humanosti. Pred svojom kućom, priča nam da bi Hasan došao ali i dalje se bori sa manjim zdravstvenim problemima, nego je to transplantacija bubrega.

U novembru 2022. godine poklonio sam bubreg svom bratu Hasanu. Upoznao sam ga za vrijeme rata. Poslije rata smo zajedno radili. Kad sam saznao da je obolio, rekao sam mu da ću mu ja dati bubreg i da ne traži druge donatore. Nije to htio odmah prihvatiti ali kako je vrijeme prolazilo, nije mogao naći i pristao je da mu darujem bubreg. Za vrijeme korone, razbolio se još više, bio je u bolnici. Nazvao sam ga i rekao da više nema šta čekati da idemo raditi nalaze. Nakon toga smo otišli u Tursku. Prvi put nismo uspjeli jer Hasan nije bio dobrog zdravstvenog stanja. Nakon šest mjeseci ponovo smo otišli i operacija je uspjela.

Hasan i ja smo bili takve radne kolege i prijatelji da šta god je meni trebalo on mi je pomagao a i ja njemu. Kad sam renovirao svoju kuću, on je sve uradio unutra. Ostalo mi je još samo da je pokrijem. Meni je bio motiv da svom prijatelju učinim dobro. Jer je i on meni pomgao kad mi je bilo potrebno i teško. Bila mi je želja da moj prijatelj ostane da živi. Nisam se bojao uopšte za svoj život i zdravlje. Nalazi su i pregledi pokazali da su mi bubrezi zdravi i to mi je bilo najvažnije – da mogu zdrav bubreg dati Hasanu. Ima ljudi koji žive godinama bez jednog bubrega pa mogu i ja za svog druga Hasana. Nakon svega se osjećam presretno. Moja porodica je bila uz mene sve vrijeme. Tako sam se dobro osjećao nakon opreracije da sam rekao da odmah mogu jesti teletinu ispod sača. Tri dana sam bio u bolnici i izašao oporavljen. Poručio bi ljudima da budu humaniji, da doniraju šta god mogu, ako ne mogu bubreg, mogu lijepu riječ”, kazao je Kasim.

Hasan je bio čovjek koji je, između ostalog,  pomagao svom prijatelju Kasimu u izgradnji kuće. Kasimu je sve to bilo motivacija da i on, kako kaže „nešto“ učini za svog prijatelja. Vrlo emotivno i kroz suze, Hasan ističe da je teško sve preživjeti ali da je neprocjenjivo u životu doživjeti prijatelja kao što je Kasim.

„Hvala mom bratu Kasimu. Zajedno smo radili i tu je prijateljski odnos prerastao u bratski. Četiri godine sam išao na dijalizu. Kasimov bubreg me vratio u život. Bilo je malo komplikacija ali sve je hvala Bogu dobro. Sve najljepše želim mom bratu Kasimu i ljudima dobre volje koji su svojim donacijama omogućili da odem u Tursku.  Ja vrlo dobro znam šta je dijaliza. Vjerujem da ima još dobrih ljudi, ali niko se ne može porediti sa Kasimom. Kada sam prvi put krenuo na dijalizu, on mi je rekao „bare ne sikiraj se, ja ću ti pokloniti bubreg“. Vrlo sam emotivan kada pričam o ovom, jer trebalo je sve ovo preživjeti ali doživjeti da imate u životu takvog prijatelja“, kazao je Hasan.

Na kraju razgovora, Kasim ističe da ga pored svega što je učinio za svog prijatelja Hasana, najviše ispunjava vrijeme sa trogodišnjim unukom, koji živi u njegovoj kući u Srednjem. Ima samo jednu želju – da pokrije kuću i da unuk ima uslove za život.

Povezane objave

Back to top button