Ilijaš 20 godina nakon rata u retrospektivi načelnika Nusreta Mašića

MASIC SLIKAPeriod 2000-tih godina bio je period povratka i obnove Ilijaša. Bio je to period doseljavanja više od 10.000 ljudi sa područja Istočne Bosne, kojima je trebalo obezbijediti minimalne uslove za život. Ukratko bilo je to vrijeme kada je trebalo početi život iz početka. Period od 2000-2012.godine na čelu naše općine bio je Nusret Mašić , koji je svakako ostavio jak pečat u razvoju. Sada je penzioner, uživa u penzionerskim danima i kaže da ga zdravlje odlično služi. Suprug , otac dvoje djece , dedo troje unučića. Za njega često kažu da je čovjek iz naroda, razgovarali smo s njim i napravili retrospektivu.

Kao društveno odgovoran načelnik, uradili ste mnogo kapitalnih projekata za vrijeme svoja tri mandata. Veliku pažnju posvetili ste infrastrukturnim projektima na području općine Ilijaš . Da li ste zadovoljni postignutim i čime se posebno ponosite?
– Često razmišljam o tom periodu, kad sve saberem ja sam veoma zadovoljan postignutim rezultatima. Mojim dolaskom u aprilu 2000-te godine , u općini Ilijaš je trajao povratak raseljenog stanovništva, koje je bilo neophodno zbrinuti, što je ustvari bio naš prioritet. Bio je to period snažnih aktivnosti , tako da smo za kratak period obnovili veliki dio stambenog fonda, koji je bio puno oštećen i velikim dijelom riješeno je vodosnadbijevanje na području naše općine . Za vrijeme mog mandata Općina je dobila 120 stambenih objekata koji su prešli u njeno vlasništvo , a koje smo kasnije davali socijalno ugroženim građanima , kojima je bio potreban krov nad glavom. U tom perodu bio je aktuelan i dolazak stanovništva iz Istočne Bosne njih 10. 000. Mi se svakako ponosimo načinom na koji smo te ljude integrisali na naše područje i isticani smo kao pozitivan primjer u tome.
Ono čime se posebno ponosim jeste izgradnja infrastrukture na području takozvanog “gornjeg kraja„ naše općine. Sada na tom području živi oko 4000 stanovnika, a dok nije bilo adekvatne infrastrukture bilo ih je veoma malo. Za vrijeme mojih mandata pokrenuti su mnogi regulacioni planovi i sada su se stekli uslovi da počne njihova realizacija od kojih ćemo imati višestruke koristi.

Koji su najčešći problemi sa kojima se tada susretala općina Ilijaš, vjerovatno je bilo stvari na koje se nije moglo uticati?
Naravno da je bilo problema i to veoma mnogo, najveći problem tog vremena kako svih lokalnih zajednica tako i naše bio je zapošljavanje. U postratnoj i nestabilnoj situaciji bilo je veoma teško privući strane investitore i samim tim osiguravati radna mjesta. Moram napomenuti da je to i dalje gorući problem u državi, jer još uvjek spadamo u države visokog rizika i da imamo još uvjek malo stranih investitora, koji su spremni ulagati. U posljednje vrijeme i to se na neki način mijenja i imamo dolazak Arapa.

Da li ste zadovoljni radoma sadašnje općinske administracije i generalno da li ste zadovoljni stanjem u našoj općini ?
Da, veoma sam zadovoljan , moj nasljednik je veoma odgovoran i Ilijaš je nastavio stabilnim putem. Ove godine imamo značajan budžet koji omogućava realizaciju mnogih projekata Ono što je ohrabrujuće da je počela realizacija privrednih aktivnosti , a ono što najviše obećava jeste naša Željezara.

Kako vidite Ilijaš u budućnosti ?
Naša je sreća da je Ilijaš u neposrednoj blizini Sarajeva, bit će to područje gdje će i dalje doseljavati stanovništvo i dalje će napredovati. Velika šansa jeste i razvoj planinskog dijela što se tiče poljoprivrede i turizma i to će veoma brzo početi . Ono čime nisam zadovoljan jeste zastoj projekta vodozahvata Vrutak , jer bez vode imaćemo veći problem. Kad je u pitanju grad Ilijaš nadam se da će dobiti i pijacu na adekvatnom mjestu.

Kako provodite penzionerske dane i da li se planirate ponovo angažirati u nekom društvenom poslu ?
Meni penzija jako prija , veoma se dobro osjećam, kada su u pitanju izvršne funkcije tu svakako nemam namjeru nekog angažmana, ali kada je u pitanju Općinsko vijeće to nije isključeno.

Nema privrednog razvoja bez stabilizacije države. Naše je da pratimo demokratske trendove i naravno da jačamo razvoj naše zemlje –poručio je na kraju Nusret Mašić.

 

Prethodni članakOpćinski načelnik održao sastanak s privrednicima
Naredni članakKonstantan razvoj ilijaške fabrike namještaja “Kalea”