ILIJAŠVIJESTI

Ilijaš: Obilježen Svjetski dan svijesti o autizmu

Svakog  2. aprila u svijetu se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, kojim se skreće pažnja na djecu s poremećajem autizma kojima je neophodna podrška, kako u oblasti odgoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, tako i briga cijelog društva.

Danas je i u Ilijašu obilježen Svjetski dan svijesti o autizmu u organizaciji udruženja „Budi mi drug“ iz Ilijaša i održan je prodajni bazar na Trgu Alije Izetbegovića.

Učešće u programu uzela su djeca iz udruženja “Budi mi drug” koji su imali svoj recital na znakovnom jeziku “Ne rugaj se” i članice Kluba ritmičke gimnastike „Visoko“ iz Visokog.

Program je realizovan u saradnji sa World vision, Omladinskom organizacijom Carpe diem, ilijaškim osnovnim školama, SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš  i  Vrtićem “Ilijaš”. Cilj projekta je socijalizacija i druženje djece sa vršnjacima koji nemaju poteškoće.

Predsjednica Udruženja “Budi mi drug” Meliha Mešetović iskazala je zahvalnost svima koji su prisustvovali na ovakvom jednom događaju i ukazala je na važnost podizanja svijesti o autizmu, ali i pokušaja razumijevanja djece iz ove populacije.  

-U svijetu kao što znamo 2. april se obilježava kao svjetski dan svijesti o autizmu, a posebno mi je zadovoljstvo što ćemo danas prvi put na ovakav način obilježit i u Ilijašu. Građani Ilijaša imat će priluku pogledat nastup djece iz udruženja „Budi mi drug“ koji će recitovati pjesmice, dok će nam se pridružiti i  mlade članice Kluba ritmičke gimnastike „Visoko“ iz Visokog. Drago mi je što su djevojčice iz KRG „Visoko“ došle i podržale ovako nešto. Također želim istaknuti da smo planirali i radionice gdje će se djeca družiti i na taj način istaknuti svoju kreativnost. Naši volonter će sa šet grupa djece raditi i to je prilika da se svi druže. Program je realizovan u saradnji sa World vision, Omladinskom organizacijom Carpe diem, ilijaškim osnovnim školama, SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš  i  Vrtićem “Ilijaš”, a posebno se želim zahvaliti PU Ilijaš i KSC i Radiju Ilijaš. Malo sam razočarana jer je ovaj put mali broj učenika osnovnih škola prisutan ovdje vjerovatno što je u toku raspust, ali veliku zahvalnost duguje OŠ „Srednje“ jer njima ni put nije bio prepreka da dođu i druže se sa nama, naglasila je Mešetović.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kaže da ga posebno raduje trud i rad koje udruženje „Budi mi drug“ ulaže i navodi da će ovo udruženje uskoro dobiti novi prostor u kojem će imati bolje uslove za rad za razliku dosadašnjeg koji su koristili.

-Želim kazati da mi je veliko zadovoljstvo što udruženje „Budi mi drug“ realizuje ove aktivnosti  kojima se podiže svijet kod građana o važnosti i pružanju podrške ljudima koji imaju problema kada se govori o njihovom razvoju. Naša je obaveza da pomognemo tim ljudima, ali i našem udruženju. Sretan sam što je jedno ovako udruženje na visokom nivou i da se sa tom djecom može kao sa dobrim partnerima realizovati određeni projekti. Općina Ilijaš ima već incijativu i razgovarali smo o tome kada je riječ o udruženju i njihovom smještaju da treba pronaći rješenje i da se presele u neki drugi objekat. Moja vizija jeste da se napravi jedan objekat koji će biti isključivo za te potrebe i naravno da se lokacijski smjesti u gradu Ilijašu na način da je dijelom odmaknut od ulica gdje se odvija saobraćaj. Mi ćemo prije svega krenuti sa definisanjem lokacije, a zatim izradom projekta. Potrudit ćemo se i nemamo namjeru gubiti vrijeme jer ćemo odmah početi raditi na tom projektu. Ja zaista i kao načelnik i sa nekog ličnog aspekta stojim na raspolaganju i potrudit ću se da ovo realiziram, istakao je načelnik Fazlić.

Dijagnoza ne mijenja vašu ljubav prema vašem djetetu. Neće spriječiti vaše dijete u životnim ostvarenjima, no putovanje će biti bitno drugačije. Prihvatite svoje dijete i pokušajte ući u njegov svijet.

Povezane objave

Back to top button