ILIJAŠ

Ilijaš u projektu “Opštine sa nula otpada”

Projektni tim „Opštine sa nula otpada“ nastavlja posjećivati pilot opštine u kojima će se implementirati projektne aktivnosti. U prostorijama Općine Ilijaš, 22. aprila 2021. održan je prvi sastanak na kojem su predstavljeni projektni ciljevi i aktivnosti, te očekivani rezultati. Sastanku su prisustvovali predstavnici Općine Ilijaš, JKP „Rad“ i Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović”, kao i eksperti iz Centra za energiju, okolinu i resurse – CENER 21, predstavnici vodećeg projektnog partnera.

Predstavnici lokalne zajednice i javnog komunalnog preduzeća upoznati su sa modelom cirkularne ekonomije i konceptom nula otpada, te na koji način će ovaj koncept poboljšati kvalitet života građana Ilijaša.

Projektne aktivnosti koje će biti implementirane na području lijaša su:

  1. Razvoj „Akcionog plana za nula otpada“;
  2. Razvoj tehničko-investicione dokumentacije za koncept nula otpada;
  3. Razvoj interaktivne GIS mape sa lokacijama divljih deponija na području Ilijaša;
  4. Čišćenje jedne odabrane divlje deponije i
  5. Nabavka i instalacija kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada i opreme za unapređenje upravljanja komunalnim otpadom.

Općina Ilijaš jedna je od šest pilot općina prekograničnog područja u kojoj će se sprovoditi navedene aktivnosti i koja će imati priliku među prvim u Bosni i Hercegovini započeti proces prelaska na cirkularnu ekonomiju.

Poseban fokus projekat “Opštine sa nula otpada” stavlja na jačanje javne svijesti građana te će u skladu s tim projektne aktivnosti uključivati edukacijske trening programe za predstavnike javnih institucija i mjesnih zajednica projektnog područja. Razmjena znanja i dobrih praksi bit će ostvarena kroz zajedničku studijsku posjetu Regionalnom centru za upravljanje otpadom u Mariboru, Slovenija.

Jedan od ciljeva projekta je uvođenje vannastavnog programa o cirkularnoj ekonomiji i konceptu nula otpada u odabranu srednju školu u Ilijašu koja će, uz obuku za nastavnike i učenike, dobiti opremu za recikliranje koja će poslužiti za praktičnu nastavu.

Značaj projekta Opštine sa nula otpada ogleda se u širem utjecaju koji će proizaći iz implementacije projektnih aktivnosti, a koji će usmjeriti rješavanje problema u sistemu upravljanja otpadom ka konceptu nula otpada i u konačnici ka cirkularnoj ekonomji“ – istakla je Šejla Mahmutović, projektna menadžerica i ekspert za efikasno upravljanje resursima i cirkularnu ekonomiju iz CENER 21.

Projekat Opštine sa nula otpada ima za cilj povećati javnu svijest stanovništva u Srbiji i Bosni i Hercegovini i doprinijeti poboljšanju društveno – ekonomskog razvoja u prekograničnom području kroz sprovođenje ciljanih i konkretnih akcija za unapređenje sistema upravljanja otpadom.

Evropska unija finansira projekat „Opštine sa nula otpada“ u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom.

Kroz primjenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije projekat nastoji ojačati održivi razvoj u preko 90 jedinica lokalne samouprave prekograničnog područja Srbija – BiH. Zajedno ga od 1. marta 2021. godine realizuju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) i Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija) i trajaće 24 mjeseca. Ukupni budžet projekta je 413.608,44 eura, od čega je Evropska unija obezbjedila 351.567,17 eura bespovratnih sredstava.

Izvor: Općina Ilijaš

 

Povezane objave

Back to top button