ILIJAŠKULTURA

Ilijaš uživao u promociji zbirke priča “Vrijeme je za ljubav, zar ne?” Admira Džanke

Promocija zbirke priča “Vrijeme je za ljubav, zar ne?” autora Admira Džanke, održana je u srijedu (15.03.2023. godine), sa početkom u 19.00 sati, u prepunom Biznis-centru Ilijaš. Organizator događaja je JU KSC i Radio Ilijaš.

O knjizi su, osim autora, govorili: profesor Amela Jalmanović-Muhić, profesor Mirza Herco i magistar Elmir Spahić.

Knjiga se zove “Vrijeme je za ljubav, zar ne?”, objavljena je 2022. godine. Kao jedan od recenzenata mogu kazati da je riječ o kratkim pripovjetkama sa lirskim elementima. U knjizi je glavni i centralni motiv djetinjstvo, retrospekcija, priča o prošlosti kroz najintimnije trenutke samog autora. Ovo je knjiga koja je višeslojna sa mnogostrukim značenjem, energija ljubavi je glavni smisao čovjeka, ali knjiga nije oskudna i sa humorističkim elementima, kazao je Spahić za Radio Ilijaš.

Ovo je autorova peta knjiga, a proces izdavanja knjige je dug i mukotrpan, međutim najveća motivacija je rad sa mladima, pružanje podrške jer njima treba samo malo da bi uzvratili svijetu puno i pokazali šta mogu i znaju. Vrijednosti i poruke za mlade istaknula je i profesorica Amela Jalmanović-Muhić.

Suština ove knjige je da je to jedna vesela i razigrana zbirka u kojoj svako može da se pronađe. Čitajući knjigu zamišljala sam autora, ali i sebe kao djevojčicu i priče su nam se poklapale. Naša generacija prošla je iste situacije, slične emocije od samih početaka, od rata  koji je spomenut nekoliko puta, skromno djetinjstvo i autoritet koji smo kao djeca poštovali. To je poruka i mladim generacijama da se okrenu pravim vrijednostima, da malo zaborave društvene mreže. Jer roditelji su tu od danas za sutra, moramo im pokazati svu poštovanje, a naslov knjige nas opominje da je uvijek vrijeme za ljubav, a najbolje vrijeme je sada, rezimirala je Jalmanović-Muhić.

Prethodne zbirke „Mreža“, „Kuća sutrašnjice“, „Vrijeme ludih ljudi“, „Ljubav na prvi pogled“ specifičnog književnog stila već su osvojile srca publike, kao i brojne nagrade, a molski zapisi prevođeni su i na slovenski jezik, a planiran je i prijevod odabranih dijelova zbirki i na engleski jezik.

O vrijednosti novog Džankinog djela govorio je i profesor Mirza Herco.

Autor nas vješto zavlači u jednu zamku nostalgije u kojoj je glavni junak jedan dječak,  to je karta na koju igra pripovjedač. Mnoge stvari koja je naša generacija rođena osamdesetih godina prošla, kroz igre, zaljubljivanja, odljubljivanja, sport vraćaju nas u neko drugo vrijeme. Svaka priča nosi ideju dobra, empatije, koja treba da vlada među ljudima. Završni dio je interesantan jer učenik osnovne škole u  književnoj laboratoriji priprema virus iz kojeg  izađu čestice ljubavi koje će zaraziti cijeli svijet. Knjiga je osvježenje u pomalo tmurnom vremenu i svakako toplo preporučujem njeno čitanje, naveo je Herco.

Poruke su jake, iskonske, iako je lokacija radnje Sarajevo, ona je i univerzalna jer svako sebe može naći u nekom liku i nekoj situaciji, nekoj sudbini. Prvenstvena je pouka da budemo dobri ljudi, radimo dobre stvari i mijenjamo svijet na bolje, izgradimo sebe kao kvalitetnu ličnost.  Čitanje knjige trebalo bi nas podstaknuti da barem na trenutak budemo bolji ljudi, da budemo podrška jedni drugima, da prestanemo biti sujetni, da zaista budemo prijatelji. Zaista sam uživao pišući svaku priču, kako rekoše recenzenti amputiranu od svake negativnosti, punu humora, te se nadam da će čitatelji uživati u svakoj riječi čitajući,  naveo je Džanko.

Moderator je bila Amna Opačin, a u programu su učestvovali učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“: Emina Pušina, Sendin Pašović, Alma Ibišević i Amila Mešetović, te učenici Gimnazije „Muhsin Rizvić“ Breza: Amar Ferhatović i Emina Kamenjaš.

Povezane objave

Back to top button