ILIJAŠKULTURAVIJESTI

Ilijašani na Festi u Dubrovniku

U  Dubrovniku je i ove godine  održan, za njih najznačajniji duhovno-svjetovni događaj, 1046. po redu „Festa svetoga Vlaha“ zaštitnika grada Dubrovnika. To je UNESCO-va nematerijalna svjetska baština u Hrvatskoj, koja neprekidno traje od 972. godine do danas.

Kako i mi (Ilijaš i okolica) imamo svoj Srednjovjekovni (porušeni) grad Dubrovnik, kojega su nekada za svoje potrebe u Bosni, sagradili dubrovački trgovci, prije nekoliko godina je ostvarena i dalje se njeguje suradnja Ilijaša i nekih njegovih udruga sa srodnim i prijateljskim dubrovačkim udrugama i određenim segmentima vlasti u Gradu Dubrovniku. U tom smislu razmjenjuju se međusobne posjete.

-Grad Dubrovnik nam pomaže na istraživanju, promociji i sanaciji ruševina našega Staroga grada Dubrovnika, koji je sa Nekropolom stećaka u Kopošićima proglašen Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. HKD Napredak-Podružnica Ilijaš i ove je godine pripremila i uputila multietničku ekipu koja je učestvovala na Festi sv. Vlaha u Dubrovniku. Osmeročlana ekipa „Napretkovaca“ iz Ilijašaje 2. i 3. veljače učestvovala na protokolarnim svećarskim obredima. Naša ekipa je, po dolasku u Dubrovnik (2. 2.) prisustvovala ceremoniji pred crkvom sv. Vlaha pozdravnom govoru domaćina, čitanju pozdrava i čestitki koji su Dubrovniku stigli iz svih krajeva svijeta. Drugoga dana Feste (3.2.) i naša ekipa je učestvovala u svim protokolom predviđenim aktivnostima. Prineseni su na oltar i uručeni prikladni darovi, sudjelovanje na svetoj misi, šetnji-procesiji dubrovačkim ulicama… Ekipu iz Ilijaša su predvodila dva muško-ženska para, odjenuti u tradicionalnu katoličku narodnu nošnju Župe Čemerno. Sa barjacima HKD Napredak i Župe svetog Ilije Proroka Čemerno bili su markantni, vidno zapaženi i na centrelnoj ceremoniji-misi najavljeni od domaćina. Naravno, osim od domaćina, bili su zapaženi i od mnogih učesnika, publike i drugih gostiju, kako po našoj karakterističnoj narodnoj nošnji, tako i po natpisu na barjaku Župe Čemerno, gdje na jednoj polovici piše: “Srednjovjekovni grad u Bosni Dubrovnik, Općina Ilijaš, Kanton/Županija Sarajevo“. Logično, jer najveći dio učesnika ove ceremonije nije nikada čuo, niti znao da je u Bosni nekada postojao Srednjovjekovni grad Dubrovnik.

Ekipu iz Ilijaša je i ove godine primio i ugostio naš veliki prijatelj i česti posjetitelj našega Staroga grada Dubrovnika i Nekropole u Kopošićima gosp. Lukša Kraljević, biznismen iz Dubrovnika, čija obitelj potječe iz Vareša.

Ova kao i sve dosadašnje razmjene posjeta Ilijaša sa Dubrovnikom ima za cilj razviti još čvršće međusobne odnose, pogotovo u pogledu daljeg istraživanja, revitalizacije i promocije našega Srednjovjekovnog grada Dubrovnika i kao Nacionalnog spomenika i kao potencijalne vrlo značajne turističke destinacije.

Tekst i fotografije: Iljko Barić

Povezane objave

Back to top button