Ilijašanin Azmir Halilović osvojio prvo mjesto na 6. Internacionalnom festivalu harmonike u Austriji

Ilijašanin Azmir Halilović Magistar muzičkih umjetnosti na harmonici osvojio je prvo mjesto na 6. Internacionalnom festivalu harmonike “Akkordeonfest” koji se održava u Grazu (Austrija), u 9. kategoriji (stariji od 20 g.)  sa ukupno ostvarenih 98,75 bodova od članova komisije koju su činili: Yuri Shiskin, Vladimir Murza, Viktor Romanjko i Danijela Rakić. Također, u kategoriji D kamernih sastava, Inat trio je osvojio je 1. mjesto sa ostvarenih 98,25 bodova. Sjajna je ovo pobjeda ilijašanina Azmira Halilovića, koji svakim danom, postaje veća zvijezda na muzičkoj sceni, ne samo u našoj državni nego i u svijetu.

Azmir je istakao da su u ovoj godini takmičenja održavana online, što je bila prednost za ljubitelje klasične muzike.

„Ova godina je bila pogubna za muzičare, naročito one koji se bave klasičnom muzikom. Nismo imali koncerte i javne nastupe. Ali pozitivna je stvar što smo mogli učestvovati na različitim takmičenjima online. Prethodnih godina smo morali odlaziti na takmičenja na određena mjesta i bila su nam potrebna finansijska sredstva. U ovoj godini, učesvovali smo na takmičenjima iz svojih domova. Nagrade su podstrek da nastavimo raditi i truditi se još više. Ovo takmičenje je izuzetno važno.

Član žirija Yuri Shiskin je najbolji akordeonista ikad od kada postoji klasična harmonika i veoma mi je važno što mi je on dao maksimalnih 100 bodova. Prije ovog takmičenja, učestovao sam na još dva. Jedno je bilo najvažnije takmičenje u svijetu harmonike odnosno Svjetski trofej, gdje sam osvojio 10. mjesto u Masters kategoriji. Sa svojim kolegama Danijelom i Asmirom u kategoriji kamernih sastava osvojili smo 4. mjesto. Sedmicu kasnije, bilo je takmičenje Muzičko proleće u Smederevu u Srbiji i osvojili smo prva mjesta“, kazao je Azmir.

Azmir se zahvalio svojim roditeljima na podršci i profesorici  Belmi Šarančić na mentorstvu.

Iskrene čestitke upućujemo našem muzičkom biseru, harmonikašu Azmiru Haliloviću i želimo mu puno uspjeha i sreće u privatnom i profesionalnom životu.

Prethodni članakPrivatna okupljanja svesti na minimum, slaviti u krugu porodice: Ove su mjere na snazi tokom novogodišnjih praznika
Naredni članakAnketa: Šta građani Ilijaša očekuju u 2021. godini?