Ilijašanin Muhidin Nuhanović darovao krv rekordnih 140 puta

Dobrovoljno darivanje krvi je važno za podmirivanje nužnih zaliha krvi, te je od neizmjerne važnosti kontinuirano provođenje akcija darivanja krvi. Svaka kap krvi je dragocjena. Crveni križ Ilijaš je jedna od najaktivnijih organizacija koja prikuplja najveće količine krvi putem dobrovoljnih darivalaca.  Muhidin Nuhanović rekordni je davalac krvi u općini Ilijaš. U februaru 2023. godine Muhidin će imati 56 godina a prvi put krv je darovao sa nepunih 18 godina.

„Prije svega da se zahvalim Vama kao mediju što promovište ove teme koje su izuzetno značajne za živote naših ljudi. Jučer sam krv darovao 140. put. To je oko 63 litra krvi. Prvi put sam darovao krv davne 1984. godine sa svojih nepunih 18 godina. Kao pojedinac u društvu i aktivni omladinac osjetio sam potrebu da se priključim i dobrovoljnom darivanju krvi. Radio sam kao rudar i bio sam svjestan da svaki dan mogu biti povrijeđen i da može doći vrijeme da i meni zatreba krv. Krv je nezamjenjiva tekućina koja se može dobiti samo od drugog čovjeka. Bio sam pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i tada sam redovno darivao krv. U toku rata sam redovno išao u Zenicu da darivam krv. Bio sam ranjen u ratu i tada sam posebno shvatio značaj darovane krvi.

Pridružio sam se i Četi za spašavanje u rudniku. Mojim kolegama je bila stalno potrebna krv zbog povreda na radu. Svako se treba dobro zamisliti odakle ustvari dolazi krv koja je potrebna i nama i našim članovima porodice. Često se dešavaju i saobraćajne nesreće, imamo mnogo onkoloških pacijenata i bolesnih ljudi kojima je ta tekućina od životnog značaja.

Ono što me boli kao čovjeka jeste odnos zdravstvenog sistema prema dobrovoljim darivaocima krvi. Smatram da pored prioritetnih kategorija, prednost trebaju imati i dobrovoljni darivaoci krvi. Bilo bi izuzetno važno da se višestrukim darivaocima krvi omogući lakši pristup zdravstvenoj usluzi i lijekovima koji su skupi. Dugogodišnji sam član i donorske mreže koja u našoj državi nije posebno razvijena. Potrudit ću se kao čovjek da obnovim svoje članstvo u mreži u želji da pomognem nekom kome su zdravi organi potrebni“, istakao je Muhidin.

Nuhanović je pozvao sve zdrave a posebno mlade ljude da daruju krv i pomognu onima kojima donirane kapi krvi znače život. Muhidin Nuhanović dobio je Priznanje Općine Ilijaš za 100. darivanje krvi kao i mnogobrojne zahvalnice Crvenog križa.

Prethodni članakNihad Salkić: “Odgojno-obrazovnom procesu je potrebno kontinuirano ulaganje”
Naredni članakSpomenici kulturno – historijskog naslijeđa općine Ilijaš – stećci i nišani: Neophodna veća briga i zaštita