ILIJAŠVIJESTI

Slatki zalogaji Belme Balte dokaz da svaki hobi može biti uspješan

Belma Balta (25) iz ilijaškog sela Crna Rijeka diplomirala je na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu. Pokušavala je, ali nije mogla naći posao u svojoj struci, pa  trenutno radi u fabrici namještaja. Pored toga, Belma je odlučila iskoristiti slobodno vrijeme i počela je sa pravljenjem poslastica odnosno domaćih pralina.

„Udala sam sam se sa devetnaest godina. Uz podršku muža, uspjela sam završiti fakultet u roku i ostvarila sam se kao majka. Nakon toga, krenula sam u potragu za poslom. Moj muž radi kao električar u jednoj firmi u Vogošći. Još uvijek nisam dobila priliku da radim posao za koji sam obrazovana. Odlučila sam raditi posao u fabrici namještaja. Ljubav prema poslasticama navela me je na to da i sama počnem praviti domaće praline”, kazala je Belma.

Belma je  često gledala video snimke o pravljenju poslastica i njenu pažnju su privukle domaće praline.

„Odlučila sam da se i ja okušam u pravljenju pralina i kupila sam kalupe i čokoladu. Praline zahtijevaju mnogo vremena jer su male. Za petnaest pralina potrebno je sat vremena ako želite da one izgledaju ukusno a pri tome da su i dekorativne.  Prvenstveno sam pravila praline za potrebe svoje porodice, a nakon toga sam odnijela kolegicama na poslu koje su se oduševile kada su probale iste. Tada su počele i prve narudžbe.  Prije dva mjeseca prezentovala sam svoje proizvode i na društvenim mrežama“, kazala je Belma.

Ono po čemu se razlikuju Belmine domaće praline od klasičnih na tržištu jeste kvalitet  a narudžbe za  iste  stižu sa različitim povodima.

„Za pravljenje domaćih pralina ne koristim umjetnu boju i šećer. Zbog toga su i kvalitetnije. Koristim isključivo čokoladu i kremu kao fil za punjenje. Narudžbe su različite, za godišnjice braka, vjenčanja, rođendane i druge događaje sa natpisima na pralinama. To mi predstavlja posebno zadovoljstvo što pravim poslastice za  sretne momente u životu drugih ljudi. Pakovanje od petnaest pralina košta 5 KM. Možete naručiti broj pralina po želji. Također pravim i velike plate po želji kupca“, kazala je Belma.

Vrijedna Belma istakla je važnost podrške porodice kako biste realizovali svoje ideje.

„Pored posla i porodičnih obaveza, uvijek se može dodatno zaraditi uz dobru organizaciju. Ja sam uvijek imala punu podršku od svog supruga i porodice. Dok ja pripremam praline, on obavlja druge poslove i brine se za našu kćerku kako bih ja imala dovoljno vremena. Iako imam fakultetsku diplomu, pronašla sam posao koji nema veze sa zdravstvom. Pored toga, odlučila sam iskoristiti slobodno vrijeme praveći praline i doprinostiti svojoj porodici i na ovaj način”, kazala je Belma.

Također, Belma je istakla da je Crna Rijeka izuzetan potencijal gdje u ljetnom periodu zajedno sa suprugom Arminom uzgaja jagode i kupcima dostavljaju na kućne adrese.

„U ljetnom periodu, moj suprug i ja bavimo se prodajom jagoda sa naše plantaže iz Crne Rijeke i dostavljamo besplatno na kućnu adresu našim kupcima“, kazala je Belma.

Belma Balta je pokazala i humanost na djelu u prikupljanju novčanih sredstava za liječenje naše sugrađanke  Amine Bradić. Belma se zahvalila svim građanima koji su kupovali praline po simboličnoj cijeni i na taj način učinili dobro djelo.

Ukoliko se  i Vi želite zasladiti Belminim domaćim pralinama ili obradovati svoje najdraže, narudžbe možete izvršiti na broj telefona 062 002 534 ili putem fb stranice Slatki zalogaji – domaće praline.

Piše: Alma Omerović

Povezane objave

Back to top button