ILIJAŠSPORTVIJESTI

Ilijaška “čelična ruka” Muhamed Kahrimanović svjetski rekorder u razbijanju

Hammerhand – Čelični Bosanac razbija sve pred sobom!Muhamed Kahrimanović  je jedan od rijetkih bh. građana čije se ime našlo u Guinnessovoj Knjizi rekorda i to čak 12. puta,a porijeklo vodi iz našeg lijepog malog grada.  Svjetski je šampion u razbijanju tvrdih predmeta.

Prvi put rekord je oborio 2002. godine. Tada je uspio razbiti 67 kokosovih oraha za 60 sekundi. Kasnije je to povećao na 81, a trenutni  rekord sa kokosovim orasima je 118 razbijenih u minuti .

 Muhamed Kahrimanović rođen je u Ilijašu, gdje je završio osnovnu školu. Godine 1974. otišao je sa roditeljima u Hamburg. Otac Rasim umro je 1985. godine, a majka Zumra u  rodni kraj još dođe za vrijeme ljeta. Kahrimanović je do četvrtog razreda išao u školu u Misoču,a od petog do osmog razreda u nekadašnju osnovnu školu “27. juni”, danas OŠ “Hašim Spahić”.

Od 1976.  do 1980. završio je  Srednju  školu i zanat za industrijskog mehaničara u Hamburgu, te je dva semestra studirao mašinstvo i četiri semestra menadžment za industrijski kvalitet.

Danas živi u Njemačkoj sa suprugom Eminom i kćerkom Melisom. 13534238_1757966401156101_58052980_n

Danas sam glavni i odgovorni za Kvalitet Managment u firmi Schreck, proizvodimo dijelove za airbus industriju, autoindustriju i medicinske uređaje. Sportom borilačkih vještina bavim se od 1969. Nosilac sam više majstorskih zvanja u Tae Kwon Do, Hap Ki Do I Wing Chun Kung Fu, kao i nosilac nacionalnih i internacionalnih medalja. Godine 1984. osvojio sam 3. mjesto na Evroprskom prvenstvu Tae Kwon Do. Bio sam trener nacionalnog tima BiH do 1994 god.  Također sam bio učesnik Svjetskog prvenstva za tim BiH u New Yorku  1993. godine te  trostruki Prvak svijeta u disciplini razbijanja. Prvi televizijski  nastup imao sam davne  1989. godine i od tada sam redovni gost širom svijeta po najvećim TV kućama sa preko 200 tv nastupa u Evropi, Aziji, Americi i Australiji, kazao je Kahrimanović za Radio Ilijaš.muhamed1

Zadnja aktivnost je bila u Holandiji 25.10.2016 god. gdje je njegov učenik i Ginisov rekorder iz Visokog Edin Kajević napravio veliki Show spektakl za Internacionalnu TV.

Specijalnost Kahrimanovića je razbijanje flaše u balonu, a da pri tome balon ne pukne. Uspio je razbiti i 14 mm željeza. Iz zatvorenog gepeka automobila izašao je za 14 sekundi, a zatvorenog kovčega za 46 sekundi.

Na pitanje kako sve uspjeva Muhamed odgovara da je važno da su duh i tijelo u ravnoteži i da jačina udarca mora biti ista na početku i kraju. Napominje da ima tehničko-taktičke treninge, kao i treninge brzine udarca i koncentracije.

 Godine napornog rada Kahrimanovića su dovele na svjetski tron. Nadimak mu je “čelična ruka-Hammerhand”.

U januaru 2017. godine Kahrimanović će nastupiti u Engleskoj, u  Show emisiji Britain's Got Talent. U martu sljedeće godine učestvovat će na Noći Svjetskih rekorda u Visokom, a za kraj 2017. godine nada se organizaciji sličnog takmičenja i u našem gradu.

 

Povezane objave

Back to top button