BIHILIJAŠKULTURAVIJESTI

“Ilijaški dani 2024”: Građani uživali uz Veče folklora KUD “Ilijaš”

Progam Manifestacije „Ilijaški dani“ obilježilo je i ove godine Veče folklora u organizaciji KUD Ilijaš.

 Predsjednica KUD Ilijaš Selma Bešlija kaže da su ove godine predstavlili  KUD Ilijaš sa svojih šest koreografija.

 Predstavili smo  naše ansamble koji su podijeljeni u više grupa, imamo dječiji i izvođački ansambl i igrat će šest koreografija. Imamo goste koji su nam se predstavili sa sevdalinkama to su Iman Bašić i Amar Gljiva uz pratnju Eldina Jakalovića, kazala je Selma.

Dodaje da je sezona nastupa za KUD Ilijaš počela, tako da ih očekuju gostovanja u gradovima BiH, a u augustu ih očekuje  turneja u Tursku, gdje će se predstaviti izvođački ansambl kao I srednja grupa dječijeg ansambla.

Udruženje građana KUD „Ilijaš“ djeluje od aprila 2009. godine i zamišljeno je kao građansko društvo pripadnika svih etno grupa koje njeguju kulturnu tradiciju i običaje naroda koji egsistiraju na području općine Ilijaš.

Osnovni cilj udruženja je da sačuva kulturnu baštinu naroda sa ovih prostora kao i naroda koji su usljed posljedica rata emigrirali i zasnovali porodicu i novi dom u Ilijašu.
Osim odazivanja na smotre i manifestacije, česti su učesnici humanitarnih akcija.

Večerašnji nastup bio je nova prilika da brojna publika vidi i uživa u igrama i pjesmama, koje predstavljaju sliku bogatstva i raznolikost naroda BiH.

 

Povezane objave

Back to top button