ILIJAŠ

Ilijaškim poljoprivrednicima podijeljeni uređaji za mjerenje pH vrijednosti zemljišta

U prostorijama Općine Ilijaš podijeljeni su uređaji za mjerenje pH vrijednosti zemljišta za 11 poljoprivrednih proizvođača sa područja općine Ilijaš.

Uređaji su podijeljeni u okviru projekta Jačanje kapaciteta i edukacija poljoprivrednika o uticaju klimatskih promjena u općinama Hadžići i Ilijaš, a kojeg implementira Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21.

Ilijaš je, zajedno sa Hadžićima, jedna od dvije pilot općine na kojima se sprovode projektne aktivnosti, kako bi poljoprivrednici sa ovih područja imali priliku ojačati svoje kapacitete kroz edukativnu radionicu i dodjelu uređaja za analizu zemljišta.

Projekat ima za cilj jačanje svijesti poljoprivrednika sa područja općina Hadžići i Ilijaš o utjecaju klimatskih promjena na poljoprivredu te educiranje o mjerama prilagođavanja i blagovremenoj prevenciji šteta uzrokovanih klimatskim promjenama, kao i umrežavanje sa akademskim krugom i stručnjacima iz ove oblasti, koji će, kada se ukaže potreba, pružiti pomoć i rješenja u budućnosti.

Aktivnosti predviđene projektom su edukacija 20 predstavnika poljoprivrednih gazdinstava, nabavka uređaja za analizu zemljišta i smjernice za prilagođavanje klimatskim promjenama u poljoprivrednom sektoru.

Projekat Jačanje kapaciteta i edukacija poljoprivrednika o uticaju klimatskih promjena realizuje se uz pomoć Kanadskog fonda za lokalne incijative (Canada Fund for Local Initiatives- CFLI). Ukupan budžet projekta je 24,248.22 CAD.

Izvor: Općina Ilijaš

Povezane objave

Back to top button