BIHILIJAŠREPORTAŽEVIJESTI

Imam džemata Stari Ilijaš Amel ef. Muminović: Sadašnji trenutak je najbolji za činjenje dobra i natjecanje u dobru

Džemat Stari Ilijaš jedna je od ilijaških posebno lijepih zajednica, sa zanimljivim i edukativnim aktivnostima u toku cijele godine, a koje se posebno intenziviraju tokom blagoslovljenog mjeseca ramazana.

Imam džemata Stari Ilijaš Amel ef. Muminović kaže da je ramazan posebna prilika sa posebnim blagodatima, koje trebamo iskoristiti na najbolji mogući način,

-Kada govorimo o ramazanu, to je poseban mjesec, u njemu je posebno stanje vjernika i doživljaj. Mi smo toga svjesni i trudimo se da iskoristimo na najbolji način. Svaki ramazan bismo trebali doživljavati kao posljednji u životu, jer ako to budemo imali u vidu najbolje ćemo se posvetiti i iskoristiti sve njegove nebrojene blagadati, kaže Amel ef. Muminović u razgovoru za Radio Ilijaš

Kada je riječ o aktivnostimo u džematu, one su ustaljene: odlasci u džamiju, zajednički namazi.

Posebni su odlasci i boravci u džamijama, trudimo se da džematlijama u džamiji bude što ljepše, za najmlađe imamo slatkiše i druženja, znamo da se djeca hoće i nasmijati pa i njih razumijemo. Imamo poseban ambijent i ove godine na teravih namazu jer u našem džematu je softa hafiz Madžid Aganhodžić, zato pozivam i džematlije iz drugih džemata da dođu kod nas na teraviju i osjete posebnost klanjanja teravije za našim mladim hafizom. Naš drugi poseban biser su naše mukabele koje učimo džematski i više dajem priliku džematlijama da uče Kur'an a ja više pratim, tako da tu imamo naše nene, naše softe, ali i polaznike mekteba, navodi Amel ef.

Ramazan je vrijeme znanja, knjige, edukacije, tako da svaku noć se održi prigodno predavanje prije teravih namaza. U džamiji Stari Ilijaš nekoliko predavanja održao je prof. hafiz Nijaz Aganhodžić, koji uvijek inspirativnim govorom nadahne i oplemeni vjernička srca.

-Imali smo za 17. noć ramazana i zajednički iftar i lijep program u izvedbi našeg Hora Hannan koji datira iz vremena Ahmeda ef. Purdića, pa iako je došlo do smjene generacija Hor je aktivan i polahko dolazi na svoje, tako  da će oni izvesti i prigodan mevlud i program za 27. noć ramazana, najavljuje Amel efendija.

Ističe da se u ramazanu posebno njeguje razumijevanje za džematlije u stanju socijalne potrebe, tako da se vrši podjela paketa, kao i novčane pomoći za najugroženije.

U posljednjoj trećini ramaza klanja se u džamiji i poseban namaz, tragajući za najblagoslovljenijim noći Lejletul-kdr.

– Klanjamo tespih namaz svaku neparnu nuć, značajan broj džematlija, posebno džematlijki  ostane na tespih namazu i trudimo se da blagodati ramazana upotpunimo zikrom i dovama, nadajući se pronalasku Noći u neparnim noćima zadnje trećine ramazana.

Amel ef. na kraju poručuje da je sadašnji trenutak jedino što nam pripada i da svaku sekundu trebamo iskoristiti za činjenje dobra.

-Ramazan je pri kraju, mi ne znamo koliko imamo vremena, treba u dobru se natjecati i požuriti sa činjenjem dobra. Vjernik živi sadašnji trenutak, ono što je prošlo ne možemo vratiti, budućnost ne znamo iako je planiramo, sadašnji trenutak je naš i trebamo to iskoristiti kao veliku blagodat činjenja dobra, koje se ne ogleda  samo u klanjanju, postu, mi dobro trebamo činiti u krugu porodice, mahale, komšije, džemata gdje god možemo. Ne mora to biti ništa veliko, ali savjet, osmijeh, lijep pogled puno ljudima znači. Ljudi su danas opterećeni, imaju puno preblema i nikad ne znamo šta ko prolazi,  zato naš lijep osmijeh i lijepa riječ mogu nekome popraviti dan  i uvijek se ponašajmo prema drugima onako kako želimo da se drugi odnose prema nama.

Povezane objave

Back to top button