BIH

Inflacija podiže cijenu cestogradnje i do 30 posto

Vlada Federacije BiH najavila je kako će u 2023. godini prioritet staviti na izgradnju brzih cesta, a među prvima će se graditi prometnica Lašva – Travnik – Jajce.

Radi se o trasi ukupne dužine 66,7 kilometara, koja je podijeljena na tri dionice: Lašva – Nević Polje (24,5 km), Nević Polje – Turbe (10,8 km) i Turbe – Jajce (31,4 km).

Procijenjena vrijednost cijelog projekta brze ceste, što uključuje eksproprijaciju, projektiranje, građenje i nadzor, iznosi oko 587 milijuna eura.

Međutim, radi se o procjeni iz 2020. godine, a s obzirom na poskupljenje građevinskog materijala i inflaciju moguće je da će vrijednost investicije biti do 30 posto veća, kazali su Feni iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Izgradnja prometnice odvijat će se u fazama, a prva je na redu dionica Lašva – Nević Polje, koja je podijeljena na pet lotova.

U aprilu ove godine potpisan je ugovor za izgradnju prvog dijela ceste, a radi se o lotu 5, dionici dugoj 4,8 kilometara od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 74,9 miliona maraka s uračunatim PDV-om i rokom završetka od 20 mjeseci. Na toj dionici gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt.

Autoceste FBiH intenzivno rade na pripremnim aktivnostima za građenje ostalih lotov.

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija podsjećaju kako je u oktobru ove godine izabran projektant za izradu glavnog projekta druge dionice Nević Polje – Turbe. Predmet projektnog zadatka je izrada svih faza glavnog projekta trase i objekata za brzu cestu Nević Polja – Travnik – Turbe. Nakon izrađene projektne dokumentacije bit će pokrenut postupak eksproprijacije, kao i natječaj za izvođača radova i usluge nadzora.

Što se tiče treće dionice Turbe – Jajce za sada je završen idejni projekt.

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija podsjećaju kako je prometnica Lašva – Travnik – Jajce dio međunarodne rute TEN-T Core Network E-761 /Bihać – Bosaski Petrovac Jajce/ i dio setto mreže dionica 2a Okučani (Republika Hrvatska) – Banja Luka – Travnik – Lašva.

Planirana brza cesta povezat će središnja područja Bosne i Hercegovine s autocestom na koridoru 5c u blizini petlje Lučani (Lašva) te će predstavljati najvažniji putni pravac za Federaciju BiH u smjeru zapad – istok.

Prometnica će značajno poboljšati kvalitetu života građana BiH jer će skratiti vrijeme putovanja, a poboljšat će se i sigurnost svih sudionika u prometu, pošto se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi, navode iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Izvor: FENA

Povezane objave

Back to top button