Tokom prošle sedmice na području Kantona Sarajevo izvršeno je više od 100 inspekcijskih nadzora, od čega 40 kontrola tokom vikenda, sa ciljem kontrole poštivanja propisanih naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Kako navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove na terenu su kontrolu vršili inspektori sanitarne, tržišno-turističke i inspekcije rada uz podršku policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

– U postupku provedenih nadzora kojima je predmet kontrole bilo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, posebno u ugostiteljskim objektima i mjestima koja okupljaju veći broj ljudi, izrečeno je 28 upravnih mjera zbog nepridržavanja propisane distance i prekobrojnosti gostiju, dok je zbog neposjedovanja odobrenja za rad izrečena i jedna mjera zabrane rada – navode iz KUIP-a.

Podsjećaju da, iako restriktivne mjere više nisu na snazi, odnosno s obzirom na to da su usljed stabilizacije epidemiološke situacije, osim ograničenja kretanja, relaksirane i druge mjere, rizik od obolijevanja zaraznim oboljenjem COVID-19 još nije prošao, što nas obavezuje na dosljednu primjenu važećih higijensko-epidemioloških mjera.

– Okupljanje ljudi, shodno aktuelnim naredbama, dozvoljeno je u uslovima do 50 osoba u zatvorenom i ne više od 100 osoba na otvorenom prostoru, uz obavezu držanja distance od dva metra i nošenje maski u zatvorenim prostorima, autobuskim i ostalim stajalištima gradskog prijevoza, kao i drugim mjestima gdje se primijeti veća fluktuacija stanovništva. Razumijevajući teret poslovanja u pandemijskom periodu, s ciljem izgradnje partnerskih odnosa i podrške u radu poslovnoj zajednici u Kantonu Sarajevo odlukom Uprave, proteklog vikenda pravnim i fizičkim licima nisu izricane prekršajne sankcije – navode iz Kantonalne inspekcije.

Share.

Comments are closed.