Intervju: Akif Fazlić- Osigurat ćemo više od 500 novih radnih mjesta u Ilijašu

akifU povodu lokalnih izbora u BiH kandidat SDA i SBB-a za načelnika Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je u intervju za Klix.ba da stanovnici općine Ilijaš zaslužuju još kvalitetnije životne uslove, bolji životni standard i izvjesniju i sigurniju budućnost.

Nije jednostavna odluka kandidovati se za načelnika općine, šta Vas je potaknulo na ovaj čin?

Cijeli moj život, profesionalna karijera, kao i društveni i politički angažman vezani su za Općinu Ilijaš S druge strane, činjenica je da stanovnici općine Ilijaš zaslužuju još kvalitetnije životne uslove, bolji životni standard i izvjesniju i sigurniju budućnost. U tom kontekstu cijenim da svojim znanjem, radom i htijenjem mogu znatno doprinijeti ostvarenju razvojnih ciljeva Općine Ilijaš, što sam i potvrdio u proteklom mandatu s pozicije općinskog načelnika.

Vrijeme predizborne kampanje iskoristit ćete za predstavljanje svog programa kojim ćete se voditi ako dobijete načelničku poziciju. Koji su to glavni problemi s kojim ćete se uhvatiti ukoštac ako Vam građani ukažu povjerenje?

Moj, odnosno naš program je sveobuhvatan i tretira cjelokupnu problematiku naše lokalne zajednice, zapravo možemo reći da se bavi rješavanjem problema i provedbom konkretnih mjera, programa i projekata s ciljem održivog i uravnoteženog razvoja općine Ilijaš. Osim navedenog, Program je nastavak već započetih procesa koji su u prethodnom mandatnom periodu dali izuzetne rezultate, od kojih mogu izdvojiti sljedeće: 1.300 novih radnih mjesta u četiri godine, znatno povećanje indeksa razvijenosti naše lokalne zajednice, povećanje izvoza i budžetskih prihoda Općine Ilijaš, veliki broj realiziranih infrastrukturnih projekata, implementirani inovativni projekti u radu uprave i sl. akiffazlic

Međutim, pored svega navedenog moj fokus će i dalje biti usmjeren na ekonomski razvoj naše lokalne zajednice, prvenstveno u kontekstu privlačenja novih poslovnih subjekata i otvaranju novih radnih mjesta – povećanju zaposlenosti.

Realizacijom ovog Programa ćemo osigurati:
• Intenzivni nastavak zapošljavanja – više od 500 novih radnih mjesta
• Nastavak povećanja indeksa razvijenosti naše lokalne zajednice
• Rast bruto domaćeg proizvoda po procijenjenoj stopi od 3,6% do 4,1%
• Dalji rast izvoza i povećanje fiskalnog kapaciteta općine.

Imate li u planu pokretanje novih infrastrukturnih projekata i koji od njih će bit prioritetni?

Kada su u pitanju infrastrukturni projekti prioritet će imati oblast vodosnabdijevanja koja će obuhvatiti rekonstrukciju pumpne stanice Karašnica, kao i rekonstrukciju gradske vodovodne mreže, nabavku opreme za izvorište Sokolina i konačno početak gradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak.

Sljedeći ključni prioritet bit će nastavak modernizacije saobraćajnica, izgradnja gradske javne tržnice, početak izgradnje gradskog stadiona i niz drugih projekata.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim radom općinskih službi i kako komentarišete dosadašnje način trošenja budžetskih sredstava. Da li je on optimalan ili pak imate određene zamjerke?

Rad općinskih Službi je u proteklom periodu poboljšan, prvenstveno u kontekstu njihove sposobnosti da pripremaju, kandiduju i implementiraju projekte, to se i praktično vidi na terenu, jer je Ilijaš postao veliko gradilište. Vrijednost projekata koji se implementiraju u 2016. godini iznosi blizu 9 miliona KM.

Uveli smo praksu da Odsjek za urbanizam i Odsjek za privredu prikupljaju, po službenoj dužnosti, sve saglasnosti u ime stranke, Odsjek za katastar je pokrenuo programe digitalizacije katastra, harmonizacije i izrade adresnog registra, ostvaren je i napredak u uvođenju e-uprave. Naravno da ima još puno prostora za poboljšanje rada uprave i to je naš stalni zadatak.

Kada je u pitanju budžet i raspodjela budžetskih prihoda Općina Ilijaš već dugi niz godina vodi politiku racionalne javne potrošnje koja nam je omogućila da uz stalni rast budžetskih prihoda ostvarimo idealne proporcije raspodjele, a to su: 25 posto troškovi javne uprave, 25 posto tekući transferi i 50 posto kapitalni transferi i kapitalni izdaci. Na ovaj način postignuto je da se blizu 5 miliona KM na godišnjem nivou investira u razne projekte iz vlastitog budžeta.

Kojeg kandidata doživljavate najozbiljnijim konkurentnom za načelničku poziciju?

Uvijek je dobro imati konkurenciju, jer ona u biti donosi nova iskustva i rješenja, producira nove ideje i nove programske ciljeve. Nažalost, osim koalicije SDA-SBB i jednog nezavisnog kandidata nijedna druga politička stranka nije dala kandidata za poziciju općinskog načelnika. U takvoj situaciji ja sam prevashodno fokusiran na trenutne projekte koji se realizuju u našoj općini, pripremi i kandidovanju programa za 2017. godinu i predstavljanju programa za naredni mandatni period. Moj fokus je na našoj lokalnoj zajednici i programu njenog daljeg razvoja.

Šta poručujete svojim biračima, ali i generalno stanovnicima općine?

Siguran sam da su građani općine Ilijaš apsolutno svjesni važnosti Lokalnih izbora i svoje odgovornosti u vezi s izborom ljudi koji će voditi našu lokalnu zajednicu naredne četiri godine. S druge strane ne sumnjam da su prepoznali moj, odnosno naš rad, značaj već realiziranih projekata i osjetili našu brigu i odgovornost za razvoj općine Ilijaš i bolji i kvalitetniji život naših građana.

Poručujem im da svakako izađu na izbore i da ne dozvole da pogrešnim izborom Ilijaš odvedemo na margine političkog odlučivanja. Mi moramo biti tamo gdje se donose važne političke odluke, gdje se kreiraju budžeti i finansijski planovi, gdje se donose razvojne strategije. Mi moramo biti dio tog tima.

Šta ćete promijeniti u odnosu građanin-načelnik?

Smatram da sam kao načelnik imao otvoren pristup spram građana, kako u komunikacijskom smislu, tako i transparentnom načinu utvrđivanja prioriteta u operativnim planovima i programskom dijelu budžeta. Tako planiram i nastaviti u narednom mandatu. Građani najbolje poznaju prilike lokalne zajednice u kojoj žive i probleme s kojima se lično suočavaju. U tom smislu građane posmatram kao partnere koji nam pomažu da realiziramo zacrtane planove i zadatke.

Koji su za Vas najbolji potencijali općine, a koji do sada nisu bili iskorišteni?

Općina Ilijaš ima snažne konkurentske prednosti i respektabilne razvojne potencijale koji su trenutno samo djelomično iskorišteni, a u općem smislu su to povoljan geostrateški položaj općine, veličina tržišta sarajevske makroregije, postojeća saobraćajna i željeznička infrastruktura, kvalifikovana radna snaga, raspoloživost prirodnih resursa (šuma, voda, nezagađeno poljoprivredno zemljište), ali kao konkretan odgovor na postavljeno pitanje, mogu istaći da u dovoljnoj mjeri ne koristimo prirodne i privredne potencijale općine koji gravitiraju naselju Srednje.

Posmatrano s aspekta razvoja privrednih djelatnosti, treba dodatno osnažiti postojeće industrije, kao što su metalurško-metalska i drvna te ubrzano razvijati industriju hrane i pića koja je komplementarna primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji te uz pomenuto dodatno iskoristiti postojeće turističke potencijale općine Ilijaš uz nesebičnu brigu o zaštiti i unapređenju našeg okoliša.

 

Prethodni članakRASPORED UČEŠĆA POLITIČKIH SUBJEKATA U IZBORNOM PROGRAMU RADIO ILIJAŠA 2016.
Naredni članakU narednom četverogodišnjem mandatu načelnika Fazlića najavljeni veliki projekti i investicije