INTERVJU

Intervju: Mirsad Kustura o aktivnostima i važnim projektima Planinarskog društva Bijambare

Općinski načelnik Akif Fazlić, 24. maja 2021. godine održao je sastanak sa predstavnicima projektnog tima “Sarajevo Outdoor City“ Edinom Alićem, Midhatom Bećarom i Edinom Zuhrićem. Sastanku su prisustovali i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić i predsjednik Planinarskog društva “Bijambare” Mirsad Kustura, koji je bio gost programa Radio Ilijaša.

Općina Ilijaš je jedna od četiri općine koja je uključenja u ovaj projekat.

Možete li nam zašto je naša općina prepoznata kao potencijal u razvoju turizma na otvorenom?

Kustura: Riječ je o projektu „Sarajevo otvoreni grad“ , misli se na grad po pitanju rekreativnog turizma. Sastanku su prisustvovali predsjednici koordinacije planinara, biciklista i alpskih penjača. Oni žele da kroz ovaj projekat naprave mapu u elektronskoj formi svih dosadašnjih planinarskih, biciklističkih i alpsko-penjačkih staza na području općine Ilijaš. Želim posebno da naglasim da je Ilijaš četvrta općina na području Kantona Sarajevo koja je pristala da sistemski finansira u ovom projektu u smislu da održava sve planinarske, biciklističke i alpske – penjačke  staza na području općine. Imamo već određen broj kilometara markiranih planinarskih staza, tu su i biciklističke staze. Na Bijambarima je postavljena penjačka staza u smislu alpskog penjanja. Načelnik Fazlić je prepoznao potencijal i prihvatio uslove, te će uskoro potpisati ugovor sa predstavnicima  koordinacije u smislu održavanja tih staza, a ujedno i izrade elektronske mape  svih ovih staza. Malo građana općine Ilijaš zna koje turističke potencijale imamo, npr., kanjon rijeke Misoče je izvanredan potencijal u tom kontekstu i jedna od planinarsko – biciklističkih staza će ići uz Misoču do Okruglice i onda prema planinarskom domu Bijambare. Načelnik je objeručke ovaj projekat prihvatio, kao i sve vrijedne stvari, cijeneći značaj turizma uopće, a u ovom slučaju rekreativnog turizma, podstićući mlađe generacije da češće borave u prirodi. Meni je kao planinaru posebno drago što je naš načelnik prepoznao sve benefite ovog projekta.

Možete li nam reći koja je konkretno uloga planinarskog društva Bijambare u realizaciji ovog projekta?

Kustura: Kao što sam na početku rekao, koordinacija je sastavljena i od planinara. Naša uloga će biti u markiranju i održavanju novih staza, održavanju već postojećih i širenja mreže planinarsko – biciklističkih staza. Želim posebno istaći da smo mi u okviru projekta „ Teradinamika“, zemlja Dinarida, a projekat „ Via Dinarika“ – Put Dinarida, u svom domenu markirali šest km staze. To je dakle međunarodna planinarsko – biciklistička staza koja prolazi kroz nekoliko zemalja : Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo,  Makedonija i Albanija. Imali smo dionicu od našeg Planinarskog doma pa do Karavdića mlina. Ta staza je već u funkciji i mi je održavamo.

Turistička zajednoca Kantona Sarajevo usvojila je set zaključaka koji odrediti budući razvoj kako planinarstva, tako i turizma na otvorenom na području Kantona Sarajevo. Ovaj set zaključaka vrlo je važan za budućnost planinarskih organizacija.

Smatrate li da su one konačno prepoznate kao društveno odgovorne i veoma značajne za razvoj turizma?

Kustura: „Stvari polahko dolaze na svoje mjesto. Daje se značaj ekologiji, planinarstvu kao zdravom načinu života, i mislim da mi pogotovo kroz planinarstvo možemo to da promovišemo.

 Možete li upoznati slušatelje sa vašim aktivnostima u narednom periodu?

Kustura:  Krajem februara smo održali redovnu izvještajnu skupštinu i tada smo donijeli godišnji plan rada za 2021. godinu. Uradili smo to u skladu sa našim statutom. Želim posebno da naglasim da smo u okviru općinskih projekata kndidovali jedan naš planinarsko – ekološki projekat koji će biti realizovan kroz tri radno – rekreativno- edukaciona izleta. Ti izleti biće organizovani u našem novom Planinarskom domu „Krivajevići“ , a posvećeni su značajnim planinarsko – ekološkim datumima. Prvi izlet je u nedljelu, 06. juna 2021.,a povodom 05. juna – Dana ekologije. Osmisli smo niz aktivnosti. Planiran je i zajednički ručak i ovom prilikom pozivam sve simpatizere planinarstva, a i sve građane Ilijaša da nam se pridruže. Prijevoz je organizovan u 10:00 ispred KSC-a Ilijaš. Drugi izlet je planiran 26. septembra, kada se obilježava i Međunarodni dan pješačenja i tada su planirane razne aktivnosti na Planinarsko domu „Krivajevići“.  Zadnji izlet 18. oktobar, Međunarodni dan šuma. To su dakle tri veoma značajna datuma koja ćemo obilježiti radno, rekreativno i edukativno.  Ove godine imamo u planu posjetiti i Planinarski dom „Budoželje“,  zatim planinarski dom na Ozrenu. Zavisi dosta i od epidemiološke situacije, a mi se nadamo da ćemo naše aktivnosti koje smo naumili uspjeti realizovati.

Razgovarala: Belma Avdić, magistar turizma i zaštite životne sredine

Povezane objave

Back to top button